– A válság nő, nő, nő, és nem kifelé megyünk. Vannak pozitív jelek. Igen, egy év múlva amerikai választás lesz. Igen. Ha a republikánusok jönnek, a konfliktus viszonylag hamar véget ér. Mindkét republikánus jelölt, a floridai kormányzó és Trump is azt mondta szó szerint, hogy Ukrajna az USA számára nem létfontosságú érdek, magyarul nem kell úgy támogatni, ahogy eddig – fogalmazott a TV2 Mokka című műsorában Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő hozzáfűzte, ha maradnak a demokraták, a válság folytatódik.

A műsorban felidézték azt is, hogy Orbán Viktor a napokban úgy nyilatkozott, hogy a harmadik világháború jelen pillanatban reális fenyegetés. A miniszterelnök szavaira reagálva Nógrádi György emlékeztetett, hogy több mint egy évvel ezelőtt nagyon nem így indult a szomszédban zajló háború.

Nógrádi György azonban leszögezte, hogy ez egy orosz agresszió, viszont hozzátette, hogy ezt szerinte rendkívüli mértékben kiprovokálta az ukrán vezetés.

Beszéltek arról is, hogy míg az európai országok döntő része felés.sorakozott Ukrajna oldalán, addig a harmadik világ zöme az elmúlt időszakban az oroszok mellett foglalt állást. A világpolitika szempontjából nem jelentéktelen Dél-Afrika kormánypártja például küldöttséget indít Moszkvába, hogy rendezzék a viszonyukat, és meggyőzzék Vlagyimir Putyint, hogy legyen ott a következő G20-as csúcstalálkozón, miközben a lengyelek amerikai atomfegyverek telepítését sürgetik az országukba, az ukránok pedig saját nukleáris készletet akarnak maguknak.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: Szekesfehervar.hu