Németh Miklóst 2002-ben választották meg Pócsmegyer polgármesterének. A választásokon most 1 szavazattal maradt alul a kenyai származású Mwajas Krisztával szemben, aki az első színes bőrű településvezető Magyarországon.

Budapesten született a kenyai származású Mwajas Kriszta, aki a Pest vármegyei Pócsmegyeren éli mindennapjait.

A 2002 óta regnáló Németh Miklóst mindösszesen egy szavazattal győzte le a június 9-i választásokon. Az ő esete azért is különleges, mert ő az első színes bőrű nő a magyar politika történetében, akit egy település élére megválasztottak.

A Blikknek adott interjújában a következőkről beszélt:

Arra, hogy miért akart elindulni a választásokon, azt válaszolta: „Pont nőktől kaptam ilyen kérdéseket. Nekem meg ez eszembe sem jutott, ahogy azzal sem foglalkozom, hogy színes bőrű vagyok, de megjegyzéseket nem kaptam emiatt. Nem volt téma. Édesapám kenyai származású, de én Budapesten születtem. Mióta megválasztottak, kerestek a bőrszínem miatt újságírók, de szerintem az is teljesen normális, hogy kíváncsiak a származásomra. Sőt, mondok még valamit, nemcsak hogy nő vagyok, színes bőrű, de még a hajam is kék és tetoválásom is van.”

„Én a közösséget behúznám a közös gondolkodásba, megoldásokba, hiszen nagyon sokféle tapasztalattal rendelkező ember él itt, és már többen is jelentkeztek, hogy valamilyen módon részt vennének ebben. Valahogyan kell saját bevételt szereznünk, mert az ilyen kicsi települések iszonyatosan szoros nadrágszíjjal működnek, a pénz éppen a talpon maradásra elég, hiszen az állami támogatáson kívül más bevételünk nem nagyon van. Viszont rengeteg értékünk van, amit ki tudnánk használni. Két oldalról ölel bennünket a Duna, sőt van egy gyönyörű tavunk és csodálatos természeti értékek vesznek körül. Tehát minőségi turizmust építhetünk ki.”

• Mint mondta, „beruházási stop van, a gazdaság nehéz helyzetben van, kevés a pénz, de én azt gondolom, hogy egy kis utánajárással, az országgyűlési képviselő segítségével talán lehet előre haladni, ha sikerül olyan fejlesztéseket létrehozni, amelyekre a településnek tényleg szüksége van.”

• „Itt nem is nagyon van helye a pártoknak, pártpolitikának. Értelme sincs. Itt annak van helye, aki segít talpon tartani a települést. Most a közösségek korát éljük. Muszáj használnunk azt a sok jó szakembert, aki itt él, ha ez létrejön, akkor tudunk fejlesztéseket csinálni. Persze, ehhez nagyon nagy szükségünk van a pályázatokra és jövőbeni lehetséges befektetésekre, amik a település természeti értékeivel összhangban vannak.”

• Mwajas Kriszta leszögezte, hogy országgyűlési képviselővel és a környező települések vezetőivel is tárgyalni fog a település érdekében. Mint mondta: „Beszélgessünk az együttműködés kereteiről, az elképzeléseinkről, terveinkről. Persze, ez egy nagyon nagy felelősség, de nyomást nem érzek. Én és a csapatom nagyon komolyan vesszük a szolgálatot. Várom az októbert, de addig is dolgozunk és rákészülünk a tennivalókra.”

Kiemelt kép: Mwajas Kriszta/Facebook