W Parlamencie Europejskim (PE) bardzo ważne są fora, na których mniejszości tubylcze mogą wyrazić swoje naruszenia praw, które dotknęły ich społeczności.

Organizacje członkowskie Grupy Roboczej Wspólnot Węgierskich w ramach Federacyjnej Unii Narodowości Europejskich (FUEN) podpisały wspólne oświadczenie podczas spotkania, które odbyło się w czwartek w Nagyvárád.
Loránt Vincze, przewodniczący FUEN, kandydat do Parlamentu Europejskiego Rumuńsko-Węgierskiego Sojuszu Demokratycznego (RMDSZ), powiedział dziennikarzom przed podpisaniem, że społeczności węgierskie w Kotlinie Karpackiej mogą na siebie liczyć nawet w dni powszednie, ale jest to szczególnie prawdziwe obecnie, w okresie poprzedzającym wybory do Parlamentu Europejskiego i samorządów lokalnych.

W ostatnich latach FUEN odegrało w tej współpracy ważną rolę, wystarczy pomyśleć o inicjatywie na rzecz ochrony mniejszości Minority SafePack, tę walkę trzeba kontynuować i jesteśmy zdeterminowani, aby ją wspólnie kontynuować – powiedział prezes organizacji.

Dodał, że Parlament Europejski (PE) posiada bardzo ważne fora, na których mniejszości tubylcze mogą wyrazić swoje naruszenia praw, które dotknęły ich społeczności.

Loránt Vincze podkreślił, że oprócz stworzenia systemu norm dla mniejszości tubylczych, rozbudowa związku postawi przed organizacją zadanie.

Chcemy, aby Siedmiogród i Wyżyny same weszły do ​​Parlamentu Europejskiego, a mając na liście Fideszu kandydatów z Zakarpacia i województwa, niemal wszystkie regiony narodowe mogły znaleźć się razem w PE – podkreślił prezes FUEN, dodając, że Celem oświadczenia jest to, aby Węgrzy z Medence mieli wspólny głos w Europie i siłę w swojej ojczyźnie.

Przypomniał o tym Kelemen Hunor, prezydent federalny RMDSZ

Unia Europejska rzeczywiście stworzyła instytucję inicjatyw obywatelskich, ale potem się od niej odwróciła i żadna z dotychczas zgłoszonych inicjatyw nie odniosła skutku.

Unia została stworzona dla obywateli, a nie dla biurokratów, ta zmiana musi nastąpić, ponieważ chodzi o wspólne interesy i minimum, które chroni interesy Europejczyków – dodał Kelemen Hunor.

Wraz z Vincze Lorántem i Kelemenem Hunorem, Józsefem Berényi, członkiem krajowego przewodnictwa Węgierskiego Stowarzyszenia, László Brenzovicsem, prezesem Zakarpackiego Węgierskiego Stowarzyszenia Kulturalnego, Dusánem Orbánem, przewodniczącym Węgierskiej Wspólnoty Narodowej Muravidék, Jánosem Andócsi, wiceprezesem Demokratyczna Wspólnota Węgrów w Chorwacji, Kovács Podpisała ją Elvira, członkini przewodniczącego Stowarzyszenia Węgierskiego Wojwodiny, wiceprzewodnicząca frakcji Partii Ludowej w Zgromadzeniu Parlamentarnym Rady Europy.

MTI

Zdjęcie na pierwszej stronie: János Andócsi, wiceprzewodniczący Demokratycznego Stowarzyszenia Węgrów w Chorwacji, József Berényi, członek krajowego przewodnictwa Stowarzyszenia Węgierskiego, Loránt Vincze, przewodniczący Federacyjnej Unii Narodowości Europejskich (FUEN), kandydat na prezydenta Parlament Europejski RMDSZ, Kelemen Hunor, przewodniczący Węgierskiego Stowarzyszenia Demokratycznego Rumunii (RMDSZ), László Brenzovics, prezes Podkarpackiego Węgierskiego Stowarzyszenia Kulturalnego, Elvira Kovács, członek zarządu Węgierskiego Stowarzyszenia Wojwodiny, wiceprzewodniczący Partii Ludowej Frakcja partyjna działająca w Zgromadzeniu Parlamentarnym Rady Europy oraz Dusán Orbán, przewodniczący Węgierskiej Wspólnoty Samorządowej Muravidéki (bj) w ramach wspólnego oświadczenia FUEN organizacji członkowskich roboczej Grupy Roboczej Wspólnot Węgierskich, My, Węgrzy Kotliny Karpackiej, chcemy mieć głos w Europie i mieć siłę, aby 16 maja 2024 roku w Wielkim Váradzie Partium podpisać dokument pt. „O naszej ojczyźnie”.
MTI/Zsolt Czeglédi