Ma reggel az egész világsajtó arról írt, hogy a kínai CanSinoBIO rekombináns új koronavírus vakcináját sürgősségi alkalmazásra jóváhagyta a Magyar Országos Gyógyszerészeti és Táplálkozástudományi Intézet (OGYÉI) a III. fázisú klinikai vizsgálat időközi eredményei alapján.

Az Ad5-nCoV elnevezésű vakcina egyetlen dózissal hatékony, amelyet februárban Mexikóban és Pakisztánban is jóváhagytak sürgősségi felhasználásra. Mexikó 35 millió adagról kötött keretszerződést, amelyből eddig 5 millió érkezett meg. Oroszországban és Chilében is vizsgálják a dokumentációját, de Európában Magyarország az első amely sürgősségi felhasználásra engedélyezte.

Az oltóanyag adenovírust használ fel, hogy a szervezetbe juttassa a koronavírus örökítőanyagát, és immunreakciót váltson ki. Az AstraZeneca és a Johnson & Johnson oltóanyagai is hasonló módon működnek. Ez az első olyan kínai fejlesztésű oltószer, amelyből csak egy adag kell.

Súlyos esetekben a vakcina 95,47 százalékos hatékonyságról számoltak be a 14 napos egyszeri oltás után és 90,98 százalékos hatékonyságról 28 nappal az oltás után. A vakcina 18 éves kortól bárkinek adható. Súlyos mellékhatásokat sehol sem jeleztek, sőt az idős populációban az enyhe mellékhatások előfordulási gyakorisága alacsonyabb.

Az oltóanyagot a CanSinoBIO hozta létre Chen Wei vezetésével, aki a katonai fertőző betegségek szakértője a Katonai Hadtudományi Akadémia Biotechnológiai Intézetében.

Azt még nem tudni, hogy a CanSinoBIO mikor és hány adagot szállít Magyarországra.