Újabb Szputnyik vakcina szállítmány érkezéséről számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma hajnalban a Facebook-oldalán.

Közölte, hogy a kormány teherszállító repülőgépe Moszkvából 480 ezer Szputnyikkal a fedélzetén érkezik Budapestre. A gépen 200 ezer első komponensű oltóanyag van, amelynek a leszállításával Oroszország teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit az első komponensű oltások tekintetében. Hozzátette: a gépen van még 280 ezer második komponens és ebből még érkezni fog 200 ezer vakcina, a most beérkező első komponens miatt.

A miniszter hangsúlyozta: „az idő bebizonyította, helyes döntést hoztunk, hogy Oroszországból is vásároltunk oltóanyagokat, hiszen, ha ezt nem tettük volna meg, ma egymillió emberrel lennének kevesebben biztonságban”

Eközben a Magyar Hírlap portálján, arról is lehet olvasni, hogy az EU jogi eljárást indított az AstraZenecával szemben a koronavírus elleni oltóanyagának késedelmes szállítása miatt

A gyógyszergyár, amely az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki a védőoltását, az utóbbi időben egyre lejjebb vitte az előzetesen megrendelt oltóanyag mennyiségét. A cég gyártáskapacitási problémákra hivatkozva közölte: a 180 millió adag helyett pusztán 90 milliót, illetve még annál is kevesebbet tervez szállítani Vaxzevria névű vakcinájából az Európai Unió számára a második negyedében.

Az AstraZeneca egyebek mellett közölte, hogy az oltóanyagot nehéz gyártani, ezt bizonyítják az ellátási kihívások, amelyekkel számos vállalat szembesül Európában és a világ minden táján.

„Úgy gondoljuk, hogy minden pereskedés érdemtelen, de üdvözöljük ezt a lehetőséget a vita mielőbbi megoldására” – írta az AstraZeneca.

Erről bővebben itt olvashatnak.