Több tucat ember életét mentette meg, az a taxisofőr, aki vasárnap este egy bombával felszerelkezett öngyilkos merénylőt zárt az autójába, hogy egy óriási katasztrófát előzzön meg. Hőstette miatt autója teljesen megsemmisült a robbanásban.

Hősként ünnepelték David Perry-t, a taxisofőrt, aki vasárnap egy gyanús utast zárt az autójába, miután észrevette a rajta feszülő robbanómellényt. A taxis ezzel egy, a városi rendezvényre tervezett, előre kitervelt terrotámadást akadályozott meg.

Ahogy azt a hirado.hu korábban megírta, vasárnap este Liverpoolban három embert vettek őrizetbe, miután felrobbant egy autó egy helyi kórház parkolójában. A detonációban egy ember meghalt, egy másik megsérült.

A taxisofőr csak könnyebben sérült meg, még vasárnap este kiengedték a kórházból – olvasható a Daily Mail oldalán.

A kórház alkalmazottai elmondták, hogy David Perry cselekedetei több tucat ember életét mentették meg.

A taxis a rendőrségen elmondta, hogy utasa eredetileg azt kérte, hogy a kórháztól fél mérföldre lévő liverpooli anglikán katedrálishoz vigye, ahol éppen egy rendezvényen Anglia nemzeti hőseire emlékeztek meg.

Perry egyik közeli barátja elmondta, hogy a lezárások miatt a férfi nem tudta utasát a rendezvény közelébe vinni. Ezután a merénylő azt kérte, hogy a belváros felé vegyék az irányt. De amikor a nőgyógyászati klinika mellett hajtottak el, utasította a taxist, hogy álljon be az intézmény parkolójába.
Ekkor a sofőr már érzékelte, hogy valami nincsen rendben, gyorsan kiugrott az autóból és a merénylőre zárta azt.

„Amit David végrehajtott, az a leghősiesebb tett, amit valaha hallottam. Ha a merénylő bejutott volna a kórházba, ki tudja hány ember halt volna meg”

– mondta el egy közeli ismerős.

Egy vasárnap esti adománygyűjtésen, 8500 font (3,6 millió forint) gyűlt össze az önfeláldozó taxis számára.

A rendőrség terrorizmussal vádol három, az üggyel kapcsolatban letartóztatott férfit.

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség a liverpooli robbanást

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség hétfőn a Liverpoolban előző nap történt robbantásos incidenst. A brit terrorelhárító szolgálat területi vezetője, Russ Jackson hangsúlyozta ugyanakkor hétfői tájékoztatóján, hogy a cselekmény indítéka egyelőre nem ismert.

Russ Jackson a hétfői tájékoztatón elmondta: az eddigi vizsgálat szerint rögtönzött kivitelezésű, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe, és valószínűsíthető, hogy a szerkezetet a taxi utasa állította össze.

    A rendőrségi vezető szerint nem ismeretes, hogy az illető miért a nőgyógyászati klinikához vitette magát a taxival, és az sem, hogy a robbanószerkezet ott miért lépett hirtelen működésbe.

    A brit sajtóban megjelent találgatásokra utalva Jackson elmondta: a rendőrség tudatában van annak, hogy a kórház közelében éppen a robbanás pillanataiban kezdődött a brit háborús halottak emléke előtt tisztelgő, minden év novemberében megtartott gyászünnepély, de jelenleg semmilyen vizsgálati adat nem utal arra, hogy az incidens és a rendezvény között kapcsolat lett volna.

    A rendőrségi terrorelhárító szolgálat területi vezetője úgy fogalmazott: jóllehet a robbantás indítéka nem ismert, az összes körülmény figyelembevételével a szolgálat terrorcselekménynek minősítette az esetet.


Forrás: hirado.hu / MTI

Címlapkép: Youtube