Az Oroszország elleni szankciók egyre bővülő listájára hamarosan felkerülhet az orosz olaj importjának betiltása – írja a Portfolio. Elképzelhető az olajembargó az EU-ban, írja a Portfolio.

Hozzátették: erre vonatkozóan már az Európai Bizottság elnöke is megerősítette, hogy dolgoznak egy ilyen intézkedésen. Ha egy teljes és azonnali embargót hirdetne meg az EU, akkor a JP Morgan szerint elképzelhető, hogy 185 dollárt is megüthet a Brent árfolyama, vagyis a mostani szintekről egy több mint 70 százalékos emelkedésre lehet kilátás. A Reuters arról írt tegnap, hogy

az Európai Unió a hétvégi franciaországi választások után teljes embargót készül elrendelni az orosz olajra.

Az olajembargót azért csak a franciaországi választások bocsátanák tárgyalásra az EU-tagállamok között, hogy a gázárakra gyakorolt hatás ne segítse a jobboldali populista jelöltet, Marine Le Pent.

Visszafelé sülhet el

Az Európai Bizottság által hozott azonnali embargóintézkedés súlyos hatással lenne a globális olajpiacra, és rövid távon jelentős felfelé irányuló árkockázatokkal járna. A teljes és azonnali embargó rövid távon valószínűleg

jobban sújtaná az európai fogyasztókat, mint az orosz termelőket,

és hordónként 185 dollárra emelné a Brent nyersolaj árát. Jelenleg a Brent árfolyama 108 dolláron áll, ez tehát több mint 70 százalékos drágulást jelentene. Ha azonban Európa lassabban hajtja végre az embargót – hasonlóan az orosz szén importjának európai tilalmához, ahol négy hónapos leállási időszak van érvényben –, az árak valószínűleg nem emelkednének sokkal magasabbra a jelenleginél. Oroszországnak több ideje lenne arra, hogy olajszállítmányait a barátságosabb országok felé irányítsa, írják.

Az EU kevésbé drasztikus alternatívákat is fontolgat,

ilyen lenne a különadók és az orosz olaj európai importjára vonatkozó árkorlátok bevezetése. Ez egy politikailag elfogadható középutat jelenthet, amely lehetővé teszi az EU számára az erődemonstrációt, miközben fenntartja az orosz energiaellátást, írja a Portfolio.

Kiemelt kép: MTI