A Rákóczi Szövetség idén első alkalommal szervezte meg a Szabadság, Közösség, Cselekvés című közéleti táborát, a Rákóczi Szabadegyetemet Sátoraljaújhely fölött, a Várhegy nyergében, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban.

A programban szerepelt A kárpátaljai magyarság jelene és jövője című fórumbeszélgetés is, amelyen a többi között Ukrajna Európai Uniós tagjelöltségéről és a kárpátaljai magyar oktatási hálózat helyzetéről is szó volt.

A rendezvény fővédnöke Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter volt.

Gulyás Gergely a megnyitón elmondta:

A Rákóczi Szövetségnek fontos küldetése volt az elmúlt három évtizedben, összefogta és találkozóhelyet biztosított a határainkon kívül, a diaszpóra nagyobbrészt a nyugati országokban élő magyarjainak. A miniszter kifejezte reményét, hogy az idén első alkalommal megtartott Rákóczi Szabadegyetem sikere arra motiválja majd a szervezőket, hogy a következő években is tartsák meg ezt a rendezvényt.

Hernádi Zsolt, a rendezvényt támogató MOL elnök-vezérigazgatója a megnyitón megerősítette, a vállalat hisz abban, hogy a Kárpát-medencében küldetése van.

A szabadegyetem ötlete idén márciusban fogalmazódott meg, mottóként a szabadság, a közösség és a cselekvés fogalmait választották – hangsúlyozta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

A szabadegyetemen többek között nemzetpolitikai és energiaellátási kérdésekről, a magyar-román gazdasági kapcsolatok kihívásairól, a magyar történelmi filmek és az identitás közötti kapcsolatáról, Magyarország márkaépítéséről, a Kárpát-medence jelenéről és jövőjéről beszélgettek a meghívott előadók a résztvevőkkel.

Forrás és teljes cikk: felvidek.ma

Kiemelt kép: felvidek.ma