A holland belbiztonsági és igazságügyi minisztérium arra számít, hogy jövőre több mint 50 ezren fognak menedékjogot kérni az országban, a menekültügyi rendszerre még nagyobb nyomás nehezedik majd – írta hétfőn az NlTimes hírportál belső minisztériumi dokumentumokra hivatkozva.

Az állami menekültügyi ügynökség (COA) már jelenleg 48 647 embert fogad be, egyharmaduk átmeneti szükségszállásokon él, gyakran elfogadhatatlan körülmények között. Az előrejelzések szerint a COA-nak két hónapon belül 52 ezer, egy éven belül pedig 63 ezer embert kell elhelyeznie, de van olyan forgatókönyv is, amely szerint mintegy 77 ezer menedékkérőről kell majd gondoskodnia. Ráadásul a kérelmezők jelentős része veszélyesnek minősülő országból, főként Szíriából és Afganisztánból érkezik, így pozitív elbírálásban reménykedhet.

Az elhúzódó menekültügyi válságot Hollandiában a szűkülő lakáspiaci helyzet is súlyosbítja. A problémák a Ter Apelben található regisztrációs központban a legszembetűnőbbek, ahol hetekig több száz embernek kellett a szabadban töltenie az éjjeleket a központ túlzsúfoltsága miatt. A kísérő nélküli kiskorú menedékkérők jelenleg is a központ padlóján alszanak az ágyhiány következtében. Az NlTimes szerint 300 kiskorú menedékkérő tartózkodik a Ter Apel-i menekültszálláson, miközben annak kapacitását legfeljebb 50 gyermekre alakították ki.

A holland bíróság nemrégiben úgy döntött, hogy a veszélyeztetett csoportokat, köztük az állapotos nőket és a kísérő nélküli gyermekeket nem lehet többé szükségszállásokon elhelyezni, továbbá arra kötelezte az államot, hogy javítsa a menekültközpontok körülményeit.

A belbiztonsági és igazságügyi minisztérium dokumentumai szerint a holland bevándorlási hivatalnak nincs kapacitása több menedékkérelem feldolgozására. A költségvetési megszorítások és a munkaerőhiány ahhoz vezethetnek, hogy a menedékkérők akár éveket várhatnak kérelmük értékelésére. A minisztérium szerint ez azt fogja eredményezni, hogy egyre több menedékkérő fordul bírósághoz a menedékkérelmi folyamat felgyorsítása végett. „Ez pedig nagyobb nyomást fog gyakorolni az igazságszolgáltatási láncra is” – idézi a hírportál a tárcát.

Forrás: vajma.hu / MTI

Fotó: xpat.nl