A szankciók szempontjából már nem sok mindent tehetünk, de növelhetjük a katonai és pénzügyi támogatás mértékét − fogalmazott Josep Borrell az Euractiv hírügynökségnek adott interjúban. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, fura lenne, ha egy évvel a háború kezdete után még lenne olyan terület, amit nem sújtottak büntetőintézkedésekkel.

A spanyol politikus szerint innentől kezdve már csak a pénzügyi és katonai támogatás fokozásával lehet − és szavai szerint az unió tagállamainak kötelessége is − segíteni Ukrajnán. − Az uniónak elegendő pénzügyi kapacitása van, melyet katonai képességgé lehet alakítani, például az ukrán harcosok kiképzésének formájában − hangsúlyozta a főképviselő. Az Európai Unió eddig tíz, Oroszországot sújtó szankciós csomagot fogadott el a háború kirobbanása óta.

Egy évvel az invázió kezdete után a létra tetejére értünk − jelentette ki Borrell.

A tagállamok védelmi minisztereinek informális találkozóján március elején elviekben megállapodtak arról, hogy gyorsított eljárásban lőszereket biztosítanak Ukrajnának. Ennek egy részét az uniós országok készleteiből, másik részét pedig közös beszerzés keretein belül adnák Kijevnek. A hivatalos döntés azonban még nem született meg, Borrell elmondta, reméli, hogy a szállításról már a külügyminiszterek március 20-i találkozóján sikerül megegyezni. Arra a kérdésre, hogy a lőszereket követően fegyvereket is fog-e küldeni az unió, a főképviselő elmondta, a folyamatot a háború menetének, Ukrajna aktuális igényeinek mentén lehet majd variálni.

Jelenleg inkább állóháborúról beszélhetünk, azonban lehet, hogy nemsokára ez megváltozik. Amennyiben így lesz, úgy már kevesebb lőszerre lesz szükség. Alkalmazkodnunk kell a folyamatosan változó helyzethez − húzta alá Borrell.

Az unió kezdeményezését ugyanakkor sok kritika érte, többen felvetették, hogy eltörpül például az Egyesült Államok mellett, az amerikai hadiipar ugyanis sokkal gyorsabban és nagyobb mértékben tudja kielégíteni az ukrán igényeket. A főképviselő erre reagálva hangsúlyozta: amennyiben az európai védelmi ipari vállalatok látják, hogy megvan a kellő tőke és politikai akarat, úgy ők is képesek felpörgetni a termelés ütemét és mértékét.

Civilek Info: Egyszerűen elképesztő, hogy mindenki a háború folytatásában gondolkodik. Egymással versengenek ki tud hatékonyabb és több fegyvert gyártani a jenkik-e, vagy az EU és alig várják, hogy valami politikai akarat döntsön a fegyverkezés felpörgetésében. (Remélem megvétózzuk!) Fel sem merül a béke lehetősége, és ha nem lenne tragikus és nem innánk mi is a levét kicsit vicces lenne, hogy már nem találnak olyan területet, melyre nem szabtak ki szankciót. Nyilvánvaló Európa és Amerika és Ukrajna is elveszítette ezt a háborút, de a békét még megnyerhetnék.

A magyar kormány az EU tagjaként folyamatosan azt hangsúlyozza, nem hatékonyak a szankciók és csak egy különös politikai mazochizmus, egy tévképzet generálja fenntartásukat. Valamit tennünk kell az orosz agresszió ellen, bármilyen pótcselekvés jó – mondják a brüsszeliták, miközben a saját lakosságukat terhelik az energiaárak, az infláció és menekültek ellátása tekintetében.

Nagyon álságos ez az álláspont! Az oroszok nem lehetnek agresszorok, mert akkor nem is tárgyalunk az elnökükkel, – dacoskodnak, de az amerikaiak, az angolok, a Nyugat igen (lásd Vietnám, Irak, Jugoszlávia, arab tavasz, Szíria és az ő vezetőjüknek még Nobel-békedíj is jár. Az USA demokrácia exportja valójában az érdekeik exportja. És azok kőkemények! Mindenki látja Ukrajnában is, hogy kinek a kezében vannak a nagy mezőgazdasági és iparvidékek. Hát most az ukrán nép azért szenved, hogy megvédjék az amerikai érdekeket.

Hogy a hazájukat védik? Nehéz dolog ebben nekem, mint magyarnak állást foglalni. Hiszen ősi orosz földről van szó, melyet csupán nagyhatalmi szempontok – a Szovjetunió belső határainak kialakítása – szerint csatoltak Ukrajnához. Egy tollvonással vették el száz évvel ezelőtt Magyarország területének kétharmadát is. És igen! Az oroszokkal nem jól alakult a történelmünk, lábbal tiporták országunkat háromszor is, mondjuk ebből két alkalommal az ukránokkal együtt!

Mindazonáltal azt gondolom, hogy be kell látni minden félnek, hogy ez a háborús pszichózis nem vezet sehová. Ki kell szállni ebből az ördögi körből. Tűzszünet kell, a jelenlegi helyzetet be kell fagyasztani és megfelelő kompromisszumokat kell kötni, hogy a világ békéje helyre álljon.

Ha már ott vannak a brüsszeli atyák a létra tetején, körülnézhetnének.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: EP