Tordai Bencével készített interjút az ATV, ahol a műsorvezető megfeledkezve kérdezői szerepéről, némi felháborodástól sem mentesen szemére vetette Tordai Bencének: „Miért van az, hogy nem mondják azt az ÁSZ akciójára, hogy tulajdonképpen ez ugyanaz, mintha a CÖF finanszírozná a Fidesz választási kampányát. Egy hazai civil szervezet, amely legálisan kap külföldről pénzt…

„Ha az ember kiszolgáltatja magát, nem szabad csodálkoznia, ha rálőnek.” Ez a Remarque-idézet jutott eszembe, amikor Tordai Bence azzal kapcsolatban magyarázkodott az ATV Szigorlat című műsorában, hogy az Állami Számvevőszék több, mint 3 milliárd forintos büntetést helyezett kilátásba az ellenzéki pártoknak, mert amerikai pénzből finanszírozták a kampányukat.

Azok után, hogy a Magyar Nemzet részletesen közölte, mire ment el a mintegy 1,7 milliárd forint, nehéz hiteles magyarázatot adni arra, amit eddig az ellenzék ezerrel tagadott, hogy bármi köze lenne a guruló dollárokhoz. Gyurcsány nem is szólalt meg az ügyben.

Tordai vérszegény magyarázkodásában azért igyekezett lepártállamizni – értsd: lekommunistázni – a számvevőszéket. „Úgy tűnik, hogy a pártállami számvevőszék lesújt az ellenzéki pártokra.” A magyarázkodás folytatása is elgondolkoztató: „Több mint kellemetlen, hogy nagyjából másfél évnyi forrásunkat vonják el. (…) De nincsenek különösebb illúzióink a tekintetben, hogy az ÁSZ mennyire önálló ebben a kérdésben. Tehát ha szakmailag meg lehet győzni őket abban, hogy az a pénz, ami szerintük a pártokhoz ment, nem a pártokhoz ment, akkor teszünk egy próbát. Dehát lássuk be, ez Orbán Viktor fejében dől el.”

Szakmailag természetesen meg lehet győzni az Állami Számvevőszéket, ha lennének érdemi adatok annak alátámasztására, hogy nem ment pénz az ellenzék kampányára. Ilyen adatok azonban nincsenek, sőt a rendelkezésre álló adatok éppen az ellenkezőjét támasztják alá. Hogy ment, de mennyire, hogy ment a kampányba.

A máskor pofátlanul tolakodó és harsány Tordai most nagyon is visszafogottan érvelt az ÁSZ ellen, kivágva az asztalra az ellenzék jolly jokerét: a kormányfő felelősségét. Azaz Tordai valószínűsíti, hogy nem is volt vizsgálat, mert „lássuk be, ez Orbán Viktor fejében dől el.”

Ez az enervált magyarázkodás tűnhetett föl a független/objektív műsorvezetőnek, Somos Andrásnak is, aki finoman szólva beolvasott Tordai Bencének, hogy nem hangoztatják a CÖF-CÖKA szerepét a kormánypártok melletti kampányban.

Megfeledkezve kérdezői szerepéről, némi felháborodástól sem mentesen szemére vetette Tordai Bencének: „Miért van az, hogy nem mondják azt az ÁSZ akciójára, hogy tulajdonképpen ez ugyanaz, mintha a CÖF finanszírozná a Fidesz választási kampányát.

Egy hazai civil szervezet, amely legálisan kap külföldről pénzt a magyar állampolgárságú emberektől, vagy azoktól, akik létrehoztak külföldön egy civil szerzetet. Ez ugyanaz a konstrukció, mint amit a CÖF csinált, de nem csak választási kampányban. Most kint van. Közel mentem, megnézni, hol van kiírva, hogy Civil Összefogás Fórum. Meg fogtok döbbenni, egyszerűen nem találtam meg.” A dolog Krug Emíliának is sok volt. Azzal próbálta elvenni Somos megnyilatkozásának az élét, hogy bemondta adásba: „Ingyenes jogi tanácsadást hallhattunk.”

Somos közbevetése ugyanakkor több sebből vérzik. Az újságírói szereptévesztésen kívül például illene tisztában lenni azzal, ha már bírál valaki, hogy a Háborúpártiak című felvilágosító plakátot nem a CÖF adta ki, hanem annak egy vállalata, a Kövess minket 2022 Kft.

Továbbá az is valósághoz tartozik, hogy a CÖF honlapján olvasható, hogy: „Külföldi adományokat nem fogadunk el.”

Szó sincs tehát adományozó, külföldön élő magyar állampolgárról, se az általuk létrehozott civil szervezetekről. Közvetlen állami pénz sincs a CÖF-ben.

Egyszer kaptak forrást a Szerencsejáték Zrt.-től, annak is szerződésben rögzített pontos felhasználási céljai voltak. Lehet tudni azt is, hogy a CÖF-nél jellemzően széles körű mikroadományozóktól származnak a bevételek. Az Átlátszó például rendszeresen feljelenti a CÖF-öt a NAV-nál, eddig azonban egyszer sem találtak semmi kifogásolnivalót.

Hiába segítene tehát szívvel-lélekkel a független-objektív Somos az ellenzéknek, a lényegen ez nem változtat. Kocsis Máté szerint „A magyar jogszabályok világosak, ezt nem teszik lehetővé, és aki ezt mégis elköveti, értsd elfogadja a külföldi pénzt, akkor akár a kétszeresét is vissza kell fizetni egyfajta szankcióként, mert a törvény azt nem tolerálja.”

Idézzük ismét Remarque-ot: „Ha az ember kiszolgáltatja magát, nem szabad csodálkoznia, ha rálőnek.”

Szerző: Horváth K. József / Magyar Hírlap