Ilyet még nem éltem meg, a hideg is kirázott – mondta egy Németországban élő magyar orvos, akit a szombati terrortámadás utáni német helyzetről kérdeztünk.

Az Izrael elleni terrortámadás óta a világ számtalan nagyvárosában, ahol jelentős számú muzulmán bevándorló közösséget sikerült exportálni, egymást érik a Hamászt és a palesztinokat éltető szimpátiatüntetések.

Nincs ez másként Németországban sem.

A százéves geopolitika zseni, Henry Kissinger is megszólalt a szombati véres terrortámadás óta.

„Súlyos hiba volt ennyi, teljesen különböző kultúrájú, vallású és felfogású embert beengedni”

– mondta egy, a Welt televíziós csatornának adott interjúban, a merkeli Wilkommenskulturt bírálva.

Az Infostart közölt összefoglalót a németországi iskolákban uralkodó állapotokról német források alapján, mivel a háború a berlini iskolákba is betört:

a diákok a Hamászt éltetik, antiszemita kijelentéseket tesznek, a tanárok pedig tanácstalanok.

Nancy Faeser belügyminiszter szerint minden rendőri és hírszerzői eszközt be kell vetni a támogatók ellen, ami megoldhatatlannak tűnik: nemcsak Berlinben, hanem a többi között Stuttgartban és Dortmundban is az elmúlt napokban palesztinbarát demonstrációkat tartottak. A tervezett tüntetések szervezői a tiltásra reagálva azonnal rasszizmussal vádolták a hatóságokat, ami jelzi a helyzet feloldhatatlanságát.

A hét elején egy 14 éves diák palesztin zászlóval jelent meg az egyik neuköllni iskolában.

A 61 éves tanár erre megtiltotta politikai szimbólumok használatát, ám ekkor egy másik, 15 éves diák rátámadt a tanárra, és tettleg bántalmazta őt.

Egy antiszemitizmus elleni szervezet vezetője így fogalmazott: a Hamász Izrael ellen indított támadásai óta immár nincs egy nyugodt percük sem.

„A telefon állandóan cseng, szakadatlanul érkeznek az e-mailek, pedagógusok kérnek tanácsokat arra vonatkozóan, hogy milyen magatartást tanúsítsanak”.

A tanárok szerte Németországban sorozatosan számolnak be arról, hogy tanulók a Hamászt éltetik, és antiszemita kijelentéseket tesznek, hangos viták, verekedések törnek ki.

Egy negyven éve Németországban élő magyar orvost is megkérdeztünk az ottani helyzetről – aki mindig szívesen nyilatkozott lapunknak –, ám az alábbi választ kaptuk, amelyet szó szerint idézünk:

„Köszönöm, hogy megkerestél. Sajnos azonban jelenleg nem tudok többet és okosabbat írni erről az itteni helyzetről, mert az információimat többnyire a magyar sajtóból szedem, mivel itt ezen a téren szinte teljes hírzárlat van. Most egy hete jöttem haza Budapestről. Annyit tudok, hogy azóta itt Németországban sok minden megváltozott. Nálam az utóbbi napokban kétszer is beleszóltak a levelezéseimbe. Egyszer egy válaszom nem ment át (piros kerettel jelezték), másodszor pedig a Bundespolizei zárolta (egy piros keretben jelzett felszólítás és hangjelzés után) a készülékemet és bejelentették, hogy néhány órán keresztül „átnézik” benne az adataimat. Ilyet még nem éltem meg. A hideg is kirázott. Légyszi, amit itt írtam, a nevem említésével ne add tovább. Annyit tudok, hogy különböző – hamis – dolgokat találnak ki azokról az emberekről, akiknek a működése nem szimpatikus számukra. Azt hiszem, mindezek hátterében az AfD előretörése áll.”

Kiemelt kép: A palesztinokat támogató emberek összecsapnak a rendőrökkel Berlin Neukölln nevű kerületében 2023. október 7-én, miután a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Az izraeli egészségügyi tárca október 8-i közlése szerint 2048 sebesültet szállítottak kórházba, akik közül az életveszélyes és súlyos sebesültek számát háromszázötvenre becsülik. MTI/AP/DPA/Paul Zinken