A keleti országrészben egyre több traktorra, erőgépre lehet számítani az utakon, ugyanis rengeteg gazda indul a határhoz a tizenegy órakor kezdődött gazdatüntetésre – hívta fel a figyelmet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége, amiről a Világgazdaság számolt be. Közben tiltakozó lengyel gazdák eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.

Közben a Szon megírta, hogy rendőri felvezetéssel már hajnalban elindultak a gazdák autóval, mezőgazdasági gépekkel Záhonyba. A helyszínen a rendőrség és a polgárőrség segíti a parkolást.

Pénteken ugyanis a záhonyi határnál tiltakoznak a gazdálkodók az Európai Bizottság döntése ellen, amelynek lényege, hogy még egy évre lehetővé tennék az ukrán termények vámmentes behozatalát.

A demonstrációt szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége korábbi közlése szerint kiállnak európai társaik mellett, mert elfogadhatatlannak tartják a brüsszeli döntéseket.

A magyar gazdák jobb helyzetben vannak, ugyanis a magyar kormány nekik nemzeti hatáskörben tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői már hetek óta az utcákon tüntetnek.

Ezek az alábbi fontos pontok:

  • a gázolaj jövedéki adójának visszatérítése eddig és ezután is biztosított,
  • a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló,
  • a magyar kormány megtiltotta a földadó kivetésének lehetőségét,
  • hazánk elsőként az Európai Bizottság döntésével is szembement, és lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt.

A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeiket.

Tiltakozó lengyel gazdák eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt

Újra blokád alá vonták a lengyel-ukrán határátkelőket, és lassítják a forgalmat a lengyelországi közutakon is az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek európai behozatala ellen tiltakozó lengyel gazdák pénteken.

A tiltakozás fő eleme a határblokád, a lengyelországi közúti forgalom lassításának pedig ezt „támogató” jellege van. A tiltakozók nem engednek át a határon egyetlen teher- és személyautót sem, kivételt csak a humanitárius és katonai segélyszállítmányok képeznek.

A blokád március 10-ig folytatódhat, de legalább addig fog tartani, amíg az Európai Bizottság (EB) és a lengyel kormány „nem alakít ki megfelelő mechanizmusokat”

– fogalmazott a Tomasz Obszanski, a Szolidaritás szakszervezet agrárügyi tagozatának (NSSZ RI) elnöke.

Bejelentések szerint a pénteki forgalomlassítás a főutak mintegy 300 pontját érinti, köztük a kelet-nyugati irányú A2-es autópálya egyik szakaszát a közép-lengyelországi Mazóviai vajdaság területén. A gazdák péntek reggeltől több nagyvárosban is tiltakoznak, köztük Gdansk, Wroclaw, Rzeszów és Poznan vajdasági hivatalainak székháza előtt.

Az NSSZ RI a mostani akciót bejelentő múlt heti nyilatkozata szerint

az országos tiltakozás oka „a lengyel kormányzó erők passzivitása”, valamint azok a kormányzati bejelentések, melyek szerint „tiszteletben fogják tartani az EB valamennyi, az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek és élelmiszerek behozatalára vonatkozó döntését”.

Forrás: Világgazdaság / Civilek.info / MTI / Szon

Címlapkép: Illusztráció / Német gazdatüntetés Berlinben tavaly decemberben, Forrás: X/RT