A címben jelzett tartalmú nyílt levelet írt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások,- és Palkovics Lászlónak az Innovációs és Technológiai minisztérium vezetőjének. Ebben leszögezik, hogy ha a kormány valóban visszaengedi a gyerekeket, tanulókat március végén, április elején, elengedhetetlen a köznevelésben, szakképzésben dolgozók azonnali oltása.

Nehezményezik továbbá, hogy „Egy éve kéri a PSZ azt is, hogy a kormány fizessen egyszeri, 100 ezer forintot azoknak a pedagógusoknak, oktatóknak, akik kénytelenek voltak saját (megalázóan alacsony) fizetésükből eszközöket vásárolni a digitális oktatáshoz. Egy éve nem érkezett érdemi válasz, helyette ismét digitális oktatást rendeltek el országszerte!”

Végül pedig azonnali választ várnak ara kérdésre, hogy a kormány hajlandó-e a 14 éven aluli gyermek egyik szülője otthon maradásának ösztönzésére 100 százalékos táppénzt fizetni?

A pedagógusok fizetését „megalázóan alacsonynak” minősíteni erős túlzás. Tény, hogy egy húsz éve tanító, főiskolai végzettségű pedagógus 2010-ben bruttó 149 ezer forintot keresett, míg 2018-ra ez az összeg bruttó 301 ezer forintra növekedett és azóta is tovább nőtt. Három évente pedig automatikusan mindenki feljebb kerül egy fizetési kategóriával, emellett szintlépést eredményeznek a sikeres minősítési eljárások is.

Ami viszont a fő kérdést illeti, annak bizony komoly szépséghibája van. Habár januárban a PSZ által készíttetett felmérés alapján az oktatók 47 százaléka szeretett volna oltakozni, e hónap elején Maruzsa Zoltán az EMMI államtitkára azt nyilatkozta, hogy „a köznevelésben 195 ezer pedagógus, illetve nevelést, oktatást segítő kolléga dolgozik. Közülük eddig valamivel több mint 51 ezer fő regisztrált az oltásra. Ez kicsivel több mint 26 százalék.”

Bizony, a 47 százalék és a 26 százalék között komoly különbség van, de ennél még szembetűnőbb, hogy március elején a Nézőpont Intézet felmérése szerint az ország teljes lakosságának már 62 százaléka gondolta úgy, hogy beoltatja magát. (A mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszter „közel 50 százalékról” beszélt.) Közöttük persze lehetnek pedagógusok is, de a teljes lakossághoz viszonyított arányuk miatt szinte elhanyagolhatóan kis mértékben befolyásolhatják ezt a 62 (vagy akár közel 50) százalékot.

26 százaléknyian.