A 2010-ben bevezetett szlovák állampolgársági törvény miatt 2021. március 12-ig 3641-en veszítették el szlovák állampolgárságukat.

A határon túli magyarok számára lelki megrázkódtatást jelentett a 2004. december. 5-i népszavazás a kettős állampolgárságról, amely – elsősorban Gyurcsány Ferenc és a balliberális kormány által gerjesztett gyűlöletkampány miatt – hajszál híján, de elbukott. Több határon túli barátom nézte könnyek között a memorandum sikertelenségének kihirdetését és sokan tekintették árulásnak az akkori kormány magyarellenes viselkedését.

A második Orbán-kormány első intézkedései között a kettős állampolgárság törvénybeiktatása kiemelt helyen szerepelt és a magyar parlament elsöprő többsége megszavazta azt. Ez persze több országnak, ahol Trianon miatt jelentős magyar kisebbség maradt nem tetszett, Robert Fico akkori leköszönő kormánya – a nacionalista indulatait sem tompítva – azonnal beterjesztette azt a törvényt, amely alapján, ha valamely szlovák állampolgár új állampolgárságot vesz fel, különösen ha a magyart, akkor elveszíti szlovákot.

A helyzet azóta sem változott jelentősen, sőt a legutóbbi 2021-es törvénymódosítás még szigorított is, így a magyar lakosság számára továbbra is megalázó a helyzet. Mert ők nem akarnak ideköltözni, a lakhelyükön szeretnének magyarok maradni. A lelküknek fontos, hogy az anyaországhoz is tartozzanak. Ahhoz viszont most már öt éves letelepedést kell hivatalosan igazolniuk.

A magyar-szlovák viszony – köszönhetően a visegrádi együttműködésnek – mára jelentősen javult. Ha komolyan gondolkodunk egy  közép-európai tengelyben, akkor nagyobb bizalommal és nagyobb „átjárással” kellene egymást segíteni, hogy jobban tudjuk közös érdekeinket artikulálni Brüsszelben.

Egyébként nem csak a magyarok fogynak északi szomszédainknál, de szlovák hatóságok adatai szerint csak az utóbbi két évben is több. mint 500 ember veszítette el az alábbi állampolgárságok felvétele miatt a szlovákot: német (838), osztrák (568), brit (368), amerikai (183), magyar (134), svájci (111), ausztrál (95), norvég (80), ír (60), 57 (holland), belga (46), svéd (41), olasz (40), finn (19), francia (18), luxemburgi (16), dán (12), orosz (5), kínai, új-zélandi, lengyel (mindegyiket hárman), izlandi, ukrán, spanyol (ketten), illetve izraeli, szerb, szlovén, horvát és szingapúri (egy fő).

(Az írásunkat illusztráló fotót a Felvidék.hu oldalról vettük át.)