Az MTVA, a Duna Televízió és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös online sajtóeseményén bejelentették, hogy átalakul a Petőfi Rádió és TV, erősebb lesz a kulturális tartalom, több lesz a magyar zene. A sajtótájékoztatón Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 2023-ban ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. születésnapját. Példaképekre pedig nagy szükségünk van – jegyezte meg.
„Szeretnénk a szinergiákat jobban kihasználni: az MTVA-val közösen olyan projektet hoztunk létre, hogy ezt méltóképpen meg tudjuk ünnepelni” – mondta. A tervek szerint a Petőfi Rádió igazi kulturális adó lesz, sokkal több magyar zenével, az A38 hajó pedig otthont ad a programnak.
Béli Ádámot az M5 csatorna műsorvezetőjeként ismerhették a tévézők, ő április 1-től irányítja a Petőfi Rádiót és a Petőfi Tévét és ezek online felületeit. Megjegyezte, hogy a költő az életét adta a hazájáért, és 26 évesen olyan életművet hagyott ránk, amely máig meghatározza irodalmunkat és a magyarságról való gondolkodásunkat. Fontosnak tartja, hogy a kulturális tartalmak eljussanak a fiatalokhoz.
„Óriási felelősségünk van abban, hogy a fiatalok mit tekintenek majd jó zenének és jó kulturális tartalomnak” – vélekedett. A Petőfi-projekt része, hogy a Petőfi Tévé és a Petőfi Rádió vízre száll, az A38 lesz az anyahajó. A tévés szakember szerint ritka az a tévé és rádió, amely egy hajóról üzemel (amely egyben magasan jegyzett kulturális tér), ráadásul a Dunáról, amely Európa köldökzsinórja. A hajón minden technika adott a megfelelő színvonalú műsorok elkészítéséhez, a projekt Petőfi, a rocksztár címen fut.
Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója épp a napokban jelentette be a pop-kultúra megújításának programját, melyhez kapcsolódik a közmédia kezdeményezése is.
Az eredeti tartalom megtekinthető itt