Nem kétséges, hogy manapság a világ egyik legjobb üzlete a COVID-19 elleni vakcinák folyamatos – minden fontosabb mutáció elleni – gyártása és eladása. Hiszen mutációból, akár akarjuk akár nem, rengeteg volt, van és lesz. Nem hiába fejtegette a The Wall Street Journal esszéjében Bill Gates, hogy élete legjobb befektetésének tekinti azt a 10 milliárd dollárt, amelyet a feleségével közös alapítványán keresztül ebbe befektetett.

Ahol ilyen töménytelen pénz forog azon sem kell csodálkozni, hogy az úgynevezett „Big pharma”, az amerikai gyógyszergyártó cégek véd,- és dacszövetsége mindent megtesz azért hogy az óceánon túl gyártott vakcinák a világ lehető legtöbb (fizetőképes) országába eljussanak.

Az viszont már nem hagyható szó nélkül, hogy most Joe Biden új amerikai elnöktől is Magyarország, Kolumbia, Chile és más országok megbüntetését kéri a gyógyszergyártók hálózata, hivatalos nevén az amerikai gyógyszeripari kutatók és gyártók szövetsége, illetve annak lobbi csoportja (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, PhRMA).

A BIO és a PhRMA képviseli a világ legnagyobb gyógyszercégeit, köztük a Pfizer, a Gilead Sciences és a Johnson & Johnson cégeket. A két csoport együttesen több mint 38 millió dollárt költött tavaly a szövetségi tisztviselők meggyőzésére (lobbi…).

Miért is büntetnének meg minket és másokat is? Azért, mert a megnevezett országok az amerikai gyógyszergyárak kifejezett engedélye nélkül igyekeznek felgyorsítani a Covid-19 vakcinák és terápiák gyártását. Ezért a Big pharma képviselői több száz oldalnyi dokumentumot nyújtottak be az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatalához (Office of the U.S. Trade Representative) amelyben felvázolták a „fenyegetést”.

Úgy vélik, hogy részükről ez nem más mint az „alapvető (saját) szellemi tulajdonuk elleni védekezés”. A dokumentumban élesen bírálták az
oltási szabadalmak és a vakcinák gyártásához szükséges technológiai ismeretek megosztását, mert ezek segítségével egyes országok aránylag gyorsan, költséghatékonyan és olcsón előállíthatják a saját vakcinákat. (Például jövőre Magyarország is.)

Ez pedig – mint írták – „az amerikai munkahelyeket és munkavállalókat veszélyeztetik, és akadályozzák a tudományos előrelépéseket”. Magyarra lefordítva: a Big pharma írtózik attól a gondolattól, hogy bármely ország saját vakcinát állítson elő, ne adj Isten olcsóbbat mint az övéké, mert ezzel veszélyezteti a Nagy Üzletet és a fel nem fogható mértékű profitot. Az oltások a Bernstein Research becslése szerint – csak ebben az évben – már 21 milliárd dollárt hoztak a gyógyszergyártók konyhájára.

Ezért konkrétan azt kérik a Biden-adminisztrációtól, hogy „folytasson különféle végrehajtási kezdeményezéseket”, és „minden rendelkezésre álló eszközt és tőkeáttételt használjon annak biztosítására, hogy Amerika kereskedelmi partnerei ne függesszék fel a hagyományos szellemi tulajdonjogokat. a koronavírus elleni küzdelemben.”

Hogy ez mit is jelent, azt Brook Baker, az Északkeleti Egyetem jogi professzora és a szellemi tulajdon szakértője fogalmazta meg. „A Pharma válasza a járványra: a rendszerünk tökéletes. Minden monopoljogunkat meg kell őrizni és ki kell terjeszteni és aki nem azt adja nekünk, amit akarunk, azt az amerikai kormánynak el kell ítélnie. ”