A Magyar Örökség Díjjal, Széchenyi-díjjal és Magyar Köztársasági Érdemrenddel is elismert id. dr. Béres József kutató 15 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon, 86 éves korában halt meg. A Béres csepp megalkotójáról tavaly bemutatott A feltaláló című mozifilm március 26-án este 22 óra 20 perctől látható a Duna Televízió csatornáján.

A Projekt Film és az MTVA koprodukciójában készült filmet Gyöngyössy Bence (Romani Kris, Papírkutyák, Janus, Utolsó rapszódia) rendezte. Cselekménye mintegy tíz évet felölelve, Béres József drámai életszakaszára összpontosít: a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Béres József legendás készítménye, a Béres Csepp fejlesztése közben – húga betegsége miatt is – versenyt futott az idővel, miközben a regnáló hatalom folyamatosan a kutató teljes ellehetetlenítésére tört.

A film forgatókönyvét Petényi Katalin (Remény és mítosz, Szép magyar ének, Szigorúan ellenőrzött életek), Gyöngyössy Bence és Kabay Barna Balázs Béla-díjas alkotók, valamint Fonyódi Tibor és Czető Bernát László írták. A forgatókönyvhöz Petényi Katalin és Kabay Barna dokumentumfilmje – Béres József életútja (2015) -, illetve Béres Klára könyve – Cseppben az élet (2016) – szolgált életrajzi forrásként. Az id. dr. Béres Józsefet alakító, Jászai Mari-díjas Gáspár Tiboron kívül olyan színművészek láthatók a filmben, mint Huszárik Kata, Székely. B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt.

A kutató nevét ma már számos gyógyszerkészítmény, gyógyszergyár, művészeti alkotás őrzi. A családja évtizedek óta támogatja a magyar értékeket megőrző kulturális alkotásokat.

 

Forrás: Origo