Külön idősávban úszhassanak a lányok, több női művész szükséges, felül kell vizsgálni, hogy a fiúk vannak középen az iskolaudvarokon. Ilyen s ehhez hasonló célokat tűz ki a maga elé harmadik legnépesebb francia város vadonatúj, „érzékeny” költségvetése.

Franciaország több városában elfogadták a nemek közötti egyenlőséget hangsúlyozó gender-érzékeny költségvetést: Lyonban a baloldali pártok által támogatva elsőként vezetik be ezt a „nemi büdzsét” – írja a Valeurs Actuelles cikke alapján a hirado.hu.

Mit jelent a heterodoxia?

„A gender-érzékeny költségvetés előzményei közé tartozik, hogy „heterodox közgazdász körökben sokan elégedetlenek a kedvezőtlen gazdasági feltételek miatt , amelyeket a neoklasszikus gazdasági eszközök kiterjedt alkalmazása okozott . Nemcsak növekedési szakadék (growth gap) tátong az országok között , de változatlanul fennáll, sőt, rosszabb esetben mélyül az a szakadék, amely nők és férfiak között gazdasági, politikai, valamint társadalmi szinteken tapasztalható” – írta korábban egy tanulmányában Szekeres Valéria közgazdász.

A heterodoxiát Bod Péter Ákos közgazdász, politikus, az MNB volt elnöke így definiálta: „e ritkán definiált kifejezés alatt a közgazdasági elméletben rendszerint a korszak elfogadott, meghatározó, fősodort alkotó irányzatán túli egyéb szakmai irányokat értik”.

A városháza fenntartása se fiú, se lány…

A „nemek közötti adaptív költségvetés-tervezés”, a kezdeményezését nemrégiben fogadták el Franciaország több városában, beleértve Lyont, Rennes-t, Brestet és Montreuilt. Mint arról a Le Parisien beszámolt, március 29-én, hétfőn ezek a nagy települések szocialista, kommunista és zöldpárti képviselők úgy határoztak, lépéseket tesznek e költségvetési eszközzel a gender-érzékeny megközelítések érdekében.

Audrey Hénocque, Lyon pénzügyekért felkelős zöldpárti polgármester-helyettese az LCI televíziónak elmondta: a gender-érzékeny költségvetés kialakítása folyamán természetesen továbbra is vannak olyan tételek, melyeknek nincs sok közük a gender-semlegességhez, ilyen például a városháza épületének fenntartása. Hozzátette: arra törekszenek, hogy ezek a tételek kisebb költségvetési arányt képviseljenek.

Diszkriminált sportcsapatok: kevesebb támogatás a férfiaknak

A férfiak és nők esélyegyenlőségének biztosítása többek között kiterjed arra, hogy idősávokat biztosítanak a lányok számára a korcsolyapályán és az úszómedencékben. Arra is odafigyelnek, hogy az önkormányzatok több támogatást biztosítsanak a női, mint a férfi sportcsapatok részére, sőt ez a figyelem még az iskolaudvarokat is érinti, ahol fel akarják számolni azt, hogy a lányok az udvar szélére szorulnak, míg a fiúk elfoglalják a belső tereket , így a labdajátékok helyszínét.

Mivel a múzeumokba több nő jár, itt a férfiakat akarják bátorítani, hogy járjanak többet a tárlatokra, míg a művészeti ágakban arra törekednek, hogy több legyen a női alkotó.

Forrás: hirado.hu