Kizártnak tartja az RMDSZ, hogy összefogjon az AUR-ral, a szélsőségesen nacionalista  Románok Egyesüléséért Szövetséggel az ukrajnai magyarok és románok szabadságjogainak védelmében, jelentette ki a Transindexnek Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője.

Az ügy előzménye, hogy Claudiu Târziu, az AUR szenátora azt fontolgatta, hogy együttműködésbe kezd az RMDSZ-szel az ukrajnai magyarok és románok szabadságjogainak védelmében. Véleménye szerint ugyanis Magyarország „kivételes” politikát alkalmaz az országhatárokon kívül élő magyarok érdekében. „Magyar barátainknak szintén van kisebbségük Ukrajnában, vannak iskoláik, gimnáziumaik, magyar nyelvű egyetemi tanszékeik, kulturális tevékenységekre elkülönített pénzük, jelentős összegek.” fogalmazott, mely kicsit „A róka és a holló” mesére emlékeztet. Román barátaink soha nem mentek messzire a történelem folyamán egy kis csalafintaságért, nagyért sem!

Turos Lóránd szerint az RMDSZ eddig is és a jövőben is kiáll az ukrajnai magyar és román közösség mellett, a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) azonban soha nem merült fel semmiféle együttműködés lehetősége, amit az ukrajnai magyarok és románok szabadságjogainak védelmében sem tart lehetségesnek. Hozzátette, nem tartja komolynak Claudiu Târziu társelnök felvetését, mert amíg az AUR külföldön szövetségre lépne, addig szerte az országban magyarellenes megnyilvánulásokat szervez. „Nem lehet azt csinálni, hogy az AUR külföldön kisebbségbarát, Romániában pedig kisebbségellenes”

Az AUR általános meglepetést okozott azzal, hogy a rendkívül alacsony részvétel mellett tartott tavaly decemberi parlamenti választásokon a szavazatok mintegy 9,1 százalékát szerezte meg, és a parlament negyedik legerősebb pártjává vált. A párt színében nyert képviselői mandátumot a székelyföldi magyar szimbólumok és feliratok ellen indított pereiről elhíresült Dan Tanasa is. A Bálványos Intézet közelmúltban ismertetett elemzése szerint az AUR az úzvölgyi temetőfoglalás konfliktusát meglovagolva a magyarellenességével vált láthatóvá, de később témát váltott, és az elitellenesség, az értékkonzervativizmus és a gazdasági protekcionizmus témájára összpontosított. Az elmúlt hetekben a járványügyi korlátozások elleni tüntetések élére állt.

Forrás: transindex.ro, mandiner.hu

Kiemelt fotó: mandiner.hu