Az új intézkedésekről és a kormány szerdai döntéseiről Gulyás Gergely tartotta meg ma délelőtt a szokásos kormányinfót. Valamennyi újraindítással kapcsolatos intézkedés az oltottak számától függ – kezdte a sajtótájékoztatást a miniszter, aki ismertette az oltási adatokat. Kevés nagyobb pofára esés volt az elmúlt években, mint ahogyan az ellenzéki pártok a keleti vakcinákkal szembeni kampánnyal jártak – mondta a miniszter és arra kérte őket buzdítsanak inkább a mielőbbi oltásra!

Igyekeztünk új szabályokkal a tömeget csökkenteni az oltások helyszínein – mondta az új intézkedésekről a miniszter, aki szerint legalább annyi szigorú intézkedés lesz érvényben, mint amennyin lazítottak. Az oltakozás további menetéről elmondta: a regisztráltak száma közelít a 4 millióhoz, és ebben nincsenek benne az egészségügyi dolgozók, akiket regisztráció nélkül oltottak be.

Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik. Gulyás abban bízik, hogy az oltottak számát még ebben a hónapban megközelíti négymillió főt. Mindenki köszönetet mondott a miniszter, aki részt vesz a védekezésben és az oltások beadásában.

A pedagógusok oltásáról elmondta, hogy korábban 34 ezer pedagógust oltottak be, a kifejezetten tanároknak szóló oltási kampányban eddig 66 ezren részesültek vakcinában. Gulyás Gergely szólt arról is, hogy fontos, hogy április 19-én álljon vissza az oktatás megszokott rendje, és legyenek tekintettel a szülőkre is.

Az oktatási-nevelési feladatok csak személyes jelenléttel a leghatékonyabbak – tette hozzá.

A miniszter leszögezte: az újraindítás következő lépéseiről akkor döntenek, amikor elérik a hárommillió beoltottat, ez 5-6 napon belül lehetséges. A 65 év feletti regisztráltak 86-87 százalékát már beoltottak – mondta a miniszter. A jelenlegi regisztrációs igényeket még ebben a hónapban ki tudják elégíteni – tette hozzá. Mindebben nagy szerepe van a keleti vakcináknak is – mondta Gulyás. A védettség szempontjából egyetlen vakcina között nincs különbség. Az AstraZeneca kapcsán azt mondta a miniszter, hogy az uniós gyógyszerügynökség szerint is megbízható. Ezeknek az oltásoknak a hatékonysága jelentős, minden oltás lényegesen biztonságosabb, mint az oltás hiánya – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Szentkirályi Alexandra szerint még tavasszal elindul a Magyar Falu Program legújabb projektje, amely a kistelepüléseken lévő mikrovállalkozásokat segíti, a vissza nem térítendő támogatás összege 2 és 10 millió forint közötti lesz, a beruházásokra, bérekre, gépekre, műhelyekre, és képzésekre is lehet költeni. A pályázat feltétele, hogy legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznie kell a vállalkozásnak.

A cél, hogy  a falusi vállalkozások munkahely-megőrző képességét segítsék.
Forrás: infostart.hu