A közösségi médiában bő 130 ezer követővel rendelkező Jobbik IT, azaz a Jobbik Ifjúsági Tagozat saját bevallása szerinti célja, hogy „egybegyűjtse a hazájukért és sorsukért felelősen gondolkodó, tettre kész fiatalokat. Feladatának tekinti a fiatalok kivándorlásának megállítását, egy biztonságos, kiszámítható és gyarapodó, élhető Magyarország megteremtését, az értékmegőrzés és értékteremtés fontosságának hirdetését”. Legalábbis ők ezt mondják magukról.

Persze azt is állítják, hogy „szembe helyezkednek az úgynevezett rendszerváltó pártok politikájával”, ami finoman szólva is ironikus, hacsak nem úgy képzeljük el, hogy a szembehelyezkedés után mindjárt lépnek is egyet előre, és belesimulnak Gyurcsány, illetve az MSZP-s kollektíva puha, ám olykor halálos ölelésébe. Mondjuk manapság ezt a látványt már elképzelnünk sem kell, hiszen a vízió valósággá vált, s az ellenzéki összeborulás különös, torz testében manifesztálódott. Lelkük rajta.

Valójában már azon is túl vagyunk, hogy aggódnánk az egyesült ellenzék és követői mentális egészségéért, akiket lássuk be, egyáltalán nem feszélyez a kognitív disszonancia állapota; a frankensteini torzó életre kelt, híveik kovásza pedig a gyűlölet.

Bizony, a gyűlölet az egyetlen motívum, amely kötőereje képes egyben tartani a tábort, még akkor is, ha ennek épp az ellenkezőjét igyekszik kommunikálni a Jobbik, a nagytestvér, amely a holokauszt emléknapján például imigyen nyilatkozott:

„A néppárti Jobbik azért küzd a gyűlölet politikája és az uszító propaganda ellen, hogy hasonló népirtás soha többé ne ismétlődhessék meg.”

Szép, nem? Olyan nemes!

Nézzük, legalább a szavak szintjén, hogyan is azonosulnak ezzel a gondolattal a Jobbik saját istállójában kineveltek, a tagozat ifjai. Facebook oldaluk rövid szemlézése után máris felfigyelhetünk arra az elmés sorozatra, amelyet nemrég indítottak útjára – követőik nagy örömére –, Jellemezd őt egy szóval címmel.

A kommenteket inkább nem idézzük, annyit azonban elárulhatunk, az „uszító propaganda”, amely ellen a Jobbik annyira, de annyira „küzd”, e sorozat posztjai alatt figyelemreméltóan szökkent szárba.

Persze nincs más céljuk a végtelenségig lebutított, rövid, ám annál demagógabb üzeneteiknek sem:

Az idén még a miniszterelnök lakoltatja ki a magyarokat. Jövőre mi fogjuk kilakoltatni a miniszterelnököt. / 04.17.

Hát persze! Pont, mint a borsodi választások során a Fidesz jelöltjét.

Kár, hogy a konzultációban nem vonatkozott egy kérdés sem az iskolák nyitására. Mit bizonyít ez? Hazudnak, mint mindig. Ezzel bevallotta, hogy hülyének néz mindenkit, hiszen nem számít senki véleménye. / 04.15.

Ha akváriumod van, b… vagy!

A tolvajokat nem tisztelni kell, hanem ki kell söpörni a közéletből! Jólétet minden magyarnak! / 04.14.

Mindnek! Annak is, aki nem akar dolgozni. De mi lesz így Bíró Lászlóval?

Teltház lehet a budapesti EB-meccseken. Meg a ravatalozókban is Orbán hobbija miatt. / 04.13.

A gazdaságnak ártalmasak a telt házas meccsek, Orbán meg személyesen gyilkolja a magyarokat, direkt ragasztja rájuk a Covidot. Passzióból.

Kiszorítva a saját hazánkból! Mészáros Lőrinc és a Fidesz elvette az emberektől a Fertő tavat, most sorompó fogadja az arra járót! / 04.10.

Közben a békaemberek alagutat fúrtak a Dunán át, egészen a Balatonig, ezen keresztül juttatják el Mészárosnak a szupererőt, amellyel a tó vizét a saját medencéjébe szivattyúzhatja.

Miért van ekkora fejetlenség az Orbán-kormányban? Mert semelyiküknek sincs valós munkatapasztalata… / 04.08.

Bezzeg a Rig Lalának!

Üzbég, magyar két jó barát, együtt termel választási burgonyát! / 04.07.

Vajon miért vonzódik Jakab ilyen betegesen a krumplihoz?

Ez nem parizer-hatás, hanem hitelesség-hatás! Nem az ideológiai viták érdekelnek, hanem az emberek húsbavágó, mindennapi problémái. / 04.04.

Az. Hitelesség-hatás. Hogy is mondta Mikszáth? „Semmi, még a pénz se fogy oly villámgyorsan, mint a tisztelet és tekintély, ha egyszer az ember költeni kezd belőle.”

A járvány tombol, az írásbeli kockázata magas, ezért megajánlott jegyeket javaslunk az érettségizőknek. / 04.08.

Mindenkinek. Még annak is, aki nem tudja felolvasni Szabó Lőrinc Semmiért egészen című versének első két sorát. Se.

És akkor térjünk vissza a Jobbik Ifjúsági Tagozatának eredeti elhatározásához, ha úgy tetszik önképéhez, amely szerint feladatuknak tekintik „az értékmegőrzés és értékteremtés fontosságának hirdetését”.

Ami azt illeti, a hirdetés stimmel, de az értékteremtés és értékmegőrzés még odébb van. Nem kicsit, nagyon. Egyelőre csak a hergelés az, amit nagy sikerrel gyakorolnak a jobbikos ifjak. Mondjuk, nem is csoda; amilyen a mosdó, olyan a törölköző.