A Fidesz európa tanácsi delegációja csatlakozott az Európa Tanács Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség (ECR) nevű frakciójához – közölte tegnap Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke.

A frakció meghatározó erejét mások mellett a brit Konzervatív Párt, és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt jelenti. A 15 ország 70 európai parlamenti képviselőjét tömörítő ECR e pillanatig az Európai Parlament harmadik legnagyobb képviselőcsoportja.

A lépés tulajdonképpen várható volt, azok után, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemrég Budapesten tárgyalt Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel, a Liga nevű ID-tag (Identitás és Demokrácia) párt vezetőjével, illetve Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, akinek a pártja, a Jog és Igazságosság az ECR-ben politizál.

Most már „csak” az a kérdés, hogy összeolvadhat-e a jövőben a két európai parlamenti frakció, a Konzervatívok és Reformerek (ECR), illetve az Identitás és Demokrácia (ID) frakciója, vagy valamiféle együttműködés jön létre kettejük között.

A két frakció között a hidat mindenképpen Matteo Salvini és párttársai jelentik, akik e pillanatban az ID frakcióban ülnek.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában kifejtette: komoly esélyt lát arra, hogy az Európai Néppárttól más frakciók is követhetik a magyar példát.

Kép: PestiSrácok