Szeretjük mi ezt a Gergelyt, mert arany szíve van. Agyon aggódja magát az orosz ellenzéki, Navalnij miatt. Mi pedig nagyon aggódunk Budapest miatt.

A főpolgármester Facebook-bejegyzésben siránkozik az orosz aktivista bebörtönzése és egészségi állapota miatt és ez nagyon szép gesztus. Teljesen felesleges, de szép. Kiállása egy 1953-as rádiófelvételt juttat eszembe, abban ez hangzott el: „Mi, diósgyőri fiatalok követeljük az Egyesült Államoktól…” Vélhetőleg az USA ennek hatására megrémült és teljesítette a diósgyőri ifjak követelését. Vagy nem.

Nagyjából ennyit számít Karácsony Gergely Facebook-siráma is, hozzátéve, hogy Putyin elnök bizonyára reszket most félelmében, hogy ez a Gergő jól megaszonta neki. Geri meg elégedett önmagával, lám, milyen mélyen emberbarát, teljesítette „morális kötelezettségét”, kiállt az üldözött és sínylődő ellenzéki mellett.

Még az is lehet, hogy igaza van, bár furcsa, hogy az egyébként jelentéktelen ellenzéki politikust állítólag az orosz titkosszolgálat mérgezte volna meg. Azért furcsa, mert Oroszországnak semmi érdeke nem fűződött ehhez az akcióhoz. Ha valakikre gyanakodnom kellene, elsősorban a „nyugatiakra” gondolnék. Nekik jó kis gumicsont ez, újabb érv amellett, hogy Vlagyimir Putyin egy igazi diktátor lenne. Lám, ezt a szegény megmérgezettet utána még le is csukatja. Mellékes, hogy miért – állítólag gazdasági bűncselekményekért -, ha egyszer Putyin ellenzéke, csak ártatlan lehet. (Még ez sem lehetetlen, azonban Karigeri ezt a budapesti városházáról vajmi kevéssé képes megítélni. Ő ellenben olyan bölcs, hogy mégis.)

Ám mindegy is. Mert miközben a főpolgármester úr aggódik, a Facebook.-ra ragadva posztolgat ezer, rá nem tartozó dologban, valahogy feledni látszik, hogy ő tulajdonképpen a főváros vezetője. Idegen tollakkal ékeskedve kölcsön veszem a Mindenszó.hu oldal gondolatait: mi érdekli a budapestieket?

Az, hogy leszereltette a budapesti kukák egyharmadát, hogy egyik ígéretét sem teljesítette, hogy semmit nem tesz a zöldebb Budapestért, hogy a főváros egyre jobban lerohad miatta, hogy egyre nagyobb a kosz és a mocsok a fővárosban, hogy újra mindent ellepnek a hajléktalanok Budapesten, hogy tönkreteszi Budapest közlekedését!

Bizony, főpolgármester úr, talán ezekkel a „mellékes” kérdésekkel kellene foglalkoznia, s csak, ha már minden rendben van, jöhet Navalnij, vagy bármi más.

De akkor sem fogom megérteni, mi köze egy önkormányzat vezetőjének az orosz belpolitikához?

Címkép:  MH/Hegedüs Róbert