Kezdetben volt ugye a jól jövedelmező börtönbiznisz, aztán jött a betegbiznisz (közjátékként előfordult a migránsbiznisz is, de az a jelek szerint túl macerás volt, ezért felhagytak vele), most terítéken a járványbiznisz. Kell a many, ugye, ügyvéd úr?

A fenti kérdés Karsai Dánielnek címeztetik, akinek útmutatása alapján egy (meg nem nevezzük, álhírgyártó) portál közölt írást „Hol, hogyan és miért perelhetem az államot a védettségi igazolvány miatt” címmel. És ugye tudjuk, a perhez ügyvéd, az ügyvédhez pedig pénz tartozik…

Völner Pál az igazságügyi minisztérium államtitkára reagált erre az új, tisztességesnek semmiképpen sem látszó próbálkozásra.

„Ebben az esetben sem lehet megkerülni azt az alaptételt, hogy a jogaim csak addig terjedhetnek, amíg másokét nem sértem vagy veszélyeztetem. A vakcinaigazolvány nem valamiféle „piros pont” az oltottaknak, hanem egy olyan eszköz, amely az élet, a gazdaság újraindítását teszi lehetővé”.

Völner Pál a védettségi igazolványokkal, illetve a sérelmezett „megkülönböztetéssel” kapcsolatban kifejtette: „A járványügyi intézkedésekkel egy sor korlátozást kellett bevezetnünk, így például kijárási korlátozást, karantén-kötelezettséget, távolságtartást, kötelező maszkviselést. A korlátozásokat csak a járványhelyzet elmúltával lehet feloldani, ám nyilvánvaló, hogy ehhez egyetlen út vezet: a lakosság minél nagyobb arányú átoltottsága. Akik beoltatják magukat, lényegé­ben már nem veszélyeztetettek és másokat sem veszélyeztetnek. Bármelyik tudományos kutatást, összehasonlítást nézzük, egyértelműen látszik, hogy ez a helyzet. Éppen ezért az ő esetükben indokolatlan a korlátozások teljes körű fenntartása, ezért kapnak védettségi igazolványt”.

Ha nem lenne ilyen igazolvány, és nem járnának hozzá plusz jogosultságok, akkor a nyitás is sokkal szűkebb körű lenne. Ez pedig azzal is együtt járna, hogy a nehéz helyzetbe került szektorok dolgozói továbbra sem térhetnének vissza a normális, dolgos hétköznapokhoz.

A teljes cikk itt olvasható.

(Címkép: MTI, Kovács Attila)