Megállapodtak a világ vezető ipari hatalmai, a G7-ek a társasági adóztatás globális kiterjedésű reformjának előmozdításáról. Az eredetileg Joe Bidenhez köthető felvetés hazánkban komoly adóemeléssel járna. Ez még csak egy előzetes elképzelés, a magyar kormány viszont idejében leszögezte: semmilyen globális minimumadót nem támogat.

A társasági adóztatás globális kiterjedésű reformjának előmozdításáról állapodtak meg Londonban tartott, szombaton véget ért kétnapos értekezletükön a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) pénzügyminiszterei – számolt be róla a távirati iroda. Az egyezség alapján – amelyet a vendéglátó brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak történelmi jelentőségűnek minősített – a G7 soros elnöki tisztségét betöltő Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Franciaország és Olaszország pénzügyminisztere egyetértésre jutott annak az alapelvnek a támogatásában, amely

15 százalékos szinten határozná meg az egyes országok számára célként kitűzött társaságiadó-kulcs minimumát.

Magyarországon a társasági adó 2017 óta mindössze kilenc százalék, vagyis az elképzelés jelentős adóemeléssel járna hazánkban.

Magyarország nem járul hozzá semmilyen adóemeléshez, így a globális minimumadó bevezetéséhez sem

– mondta lapunknak Tállai András a minap. A pénzügyminiszter-helyettes szerint a mások mellett Joe Biden amerikai elnök által is szorgalmazott elképzelés azt mutatja: a nagyhatalmak a befektetésekért folyó nemzetközi versengést úgy akarják megnyerni, hogy elveszik a szabad döntés jogát a többi országtól. Biden az adócsomagja bejelentésekor 21 százalékos globális adómértékről beszélt. Tállai András a kormány álláspontját ismertetve leszögezte: egyszerűen nem áll módunkban adóemelést támogatni, akkor sem, ha az ötletnek befolyásos támogatói akadnának. (A Magyar Nemzet, Tállai Andrással készült interjúját itt olvashatják.)

Nyitókép:ctgn.com