Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke is felszólalt az ukrán oktatási minisztérium és a kárpátaljai magyar oktatási intézmények június 8-i találkozóján.

A vezető átadott egy összefoglalót a KMPSZ és a minisztérium korábbi levelezéséből, hogy demonstrálja, a szövetség milyen erőfeszítéseket tett, hogy szakmai irányba változtassa a politikai nyomás alatt lévő oktatási törvényt.

– Elmondtam, hogy ebben az első probléma, hogy nem a felszínt kell kapargatni és a felszíni dolgokat, hiszen egy oktatási törvény alapja az alaptörvény, majd a kerettanterv, amiben leírják, hogy kinek mit és hogyan kell tudnia. Ez alapján készülnek majd a tantervek. A végeredmény pedig az, hogy mi lesz a követelményrendszer. Egy olyan helyzetben vagyunk, hogy a halak és a szárnyas madarak számára szerveztek olimpiát, melynek szabályait a halakhoz igazították és ezt kell teljesítenie a madaraknak, de mondhatnám fordítva is – fogalmazott a KMPSZ elnöke a sajtónak az eseményt követően.

Orosz Ildikó beszél az ukrán oktatási minisztérium és a kárpátaljai magyar oktatási intézmények június 8-i találkozóján.

Orosz Ildikó szerint nem jutunk egyről a kettőre addig, amíg nem lesz politikai konszenzus és egyetértés abban, hogy a kisebbségek számára más állami szabványt kell meghatározni. Ráadásul nem csak a kisebbségekről van szó, hiszen napjainkban ukrán nyelvből azt várják el, hogy az ukrán anyanyelvű, ukrán iskolában érettségizett és ukrán filológia szakra felvételizők számára készített tesztet teljesítse mindenki az emelt szintű érettségin. „A leendő óvónéni, a tanító, a matematikus, kémikus, testnevelő tanár… Márpedig nem biztos, hogy mindenkinek olyan mélységben kell tudnia az ukrán nyelvet és irodalmat, mint annak, aki ukrán nyelv és irodalom tanár, bölcsész, filozófus szeretne lenni. Differenciált követelményrendszert kellene létrehozni, és az anyanyelv ismeretében ehhez igazítani a tankönyveket, hogy azok
kompetenciaalapúak legyenek.”

A legnagyobb baj, hogy a jelenlegi követelményrendszer miatt mindenkit arra készítenek fel, hogy le tudja tenni az emelt szintű érettségit, ehhez viszont nem a nyelvet tanítják, hanem a nyelvtant és nem a gyereket tanítják, hanem a tankönyvet, mert teljesíteni kell annak előírásait, hisz ez lesz az alapja az érettségi vizsgának – zárta gondolatait a KMPSZ elnöke.

Forrás és kép: Kárpátalja.ma