Ha az idei gazdasági növekedés öt és fél százalék felett lesz, akkor a jövő év elején a gyermeket nevelő családokban mindkét felnőtt visszakapja a 2021-es teljes évi személyi jövedelemadó-befizetését, de fejenként maximum nyolcszázezer forintot.

Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója a Világgazdaság szerdai konferenciáján elhangzottakról tájékoztatta a Magyar Nemzetet.

– A gazdaságot megvédtük, és most újra kell indítani. A növekedés gyors helyreállítása miatt fenn kell tartani a támogató fiskális politikát. A 2021-es és a 2022-es költségvetés ezt a célt szolgálja. Tehát nem választási, hanem újraindítási költségvetésünk van – magyarázta. Szerinte a növekedés akár hat százalék felett is lehet az idén. Ugyancsak fontos, hogy a munkanélküliségi ráta elérje a válság előtti, három és fél százalék alatti szintet, ami azt jelenti, hogy legalább 4,650 millió ember dolgozzon Magyarországon. Ez 250 ezer új munkahely létrehozását jelenti.

A főtanácsadó beszélt arról is, hogy fontos a sérülékeny társadalmi csoportok támogatása, a válság mindenkit érzékenyen érintett, de leginkább a családok, a fiatalok és a nyugdíjasok kerültek nehéz helyzetbe.

– A családok egy része felélte a tartalékait, a szülőknek az óvodák, bölcsődék és iskolák bezárása miatt otthon kellett maradniuk. Ezért a miniszterelnök részéről javaslatként felmerült, hogy ha az idei gazdasági növekedés öt és fél százalék felett lesz, akkor a jövő év elején a gyermeket nevelő családokban mindkét felnőtt kapja vissza a 2021-es teljes évi személyi jövedelemadó-befizetését, de fejenként maximum nyolcszázezer forintot.

Mindez 1,1 millió családot és másfél millió munkavállalót érinthet – fejtette ki a részleteket. – A 25 év alattiaknak a jövő év elejétől biztosítjuk a személyi jövedelemadó-mentességet. Ez háromszázezer főt érinthet. A 2,4 millió nyugdíjas az év végén még várhatóan megkapja a nagyobb infláció utáni emelést és a nagyobb gazdasági növekedés miatt járó prémiumot. A jövő év elején folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése – ismertette a lépéseket Nagy Márton.

A teljes cikket itt olvashatják el.

(Címfotó: Magyar Nemzet)