A tegnapi kormányinfón Orbán Viktor miniszterelnök elmondta hogy a soron következő nemzeti konzultációban az emberek véleményét kérik majd arról, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintos szintre emeljék, azzal, hogy ennek ellentételezése képpen adókedvezményeket kell adni a kis- és közepes vállalkozásoknak. Egyszersmind megerősítést kérnek az emberektől a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítése, valamint a hitelmoratórium ügyében, illetve a migráció és a klímaadó kérdésében is.

Ma reggel, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a beszélgetés elején azt mondta, hogy a nyugdíjprémium más, mint az szja visszafizetése. Az utóbbi a keresetek növekedéséhez és a gazdasági növekedéshez van kötve – tette hozzá. Ha az újraindítás sikerül, akkor a nyugdíjprémium is magasabb lesz – mondta. A családok számára visszatérítendő adó azzal függ össze, hogy ők most aktívak. Most még nem megy olyan jól az országnak, de a pandémia utáni helyzet lehet sikeres.

Orbán Viktor szerint egy értelmes vita, hogy az esetleges többletnövekedés forrásai kihez jutnak. Van közmegegyezés abban, hogy a válság során a legtöbb terhet a családok vitték, így jogos a nekik visszafizetendő adó.

Orbán Viktor közölte, hogy abban a koordináta-rendszerben kell egyetértés, hogy mi a jó és mi a rossz. Egyetért-e abban az ország, hogy a járvány után nem ugyanaz lesz a gazdaság mint korábban. Nagy változások lesznek a járvány után – tette hozzá. Ez a járvány nem az egyetlen volt, hanem lesznek még járványok, mert a járványok és a népvándorlás korát éljük.

A kormányfő a migrációról azt mondta, hogy migránshadak dörömbölnek Európa minden ajtóján. Mind a szárazföldi, mind a tengeri útvonalon sokan akarnak jönni. Tavaly 10 ezren, míg idén már 38 ezren akartak Magyarországra bejutni – tette hozzá. Elmegy a járvány kérdése, visszajön a migráció kérdése. „Magyarország álláspontja világos, sőt keményíteni szeretném a magyar álláspontot.

Nemcsak az illegális migrációt, hanem semmilyen migrációt nem engedélyeznék a következő két évben.”

Az utóbbi szerepelni fog a nemzeti konzultációban. Orbán Viktor szerint a fő kérdés, hogy lehetünk-e jó emberek, ha nem engedjük be a migránsokat. A migráció eleve rossz dolog, csak rossz migráció van – tette hozzá. Ha valaki nem tud boldogulni, akkor fel kell kerekednie – mondta a kormányfő. Ha segítenünk kell egymásnak valamiben, akkor abban kell segíteni, hogy mindenki ott éljen emberi életet, ahol született – tette hozzá.

A gazdasági témákra áttérve, a kormányfő arról beszélt, hogy az MKIK ragyogó javaslatokat tett le a kormány asztalára. Nem a vállalkozók belügye, hogy milyen típusú segítséget kapnak, mert ők adnak munkát az embereknek. A kormányfő várja az újabb javaslatokat. Most is indul a Kavosz segítségével egy nagy hitelprogram – tette hozzá. A 200 ezres minimálbér, mint távlati cél ügyében kifejtette, hogy a kkv-k esetében lehetnek elbocsátások a magasabb minimálbér miatt.

Meg kell állapodni a gazdasági szereplőkkel, hogyan lehet kigazdálkodni ezt a magasabb összeget – tette hozzá. A garantált bérminimum még ennél is magasabb lesz.

A pandémia ügyben megerősítette a tegnap elmondottakat azzal, hogy mindenki a saját sorsáért felelős. Felvenni az első oltást, és majd nem felvenni a másodikat nem jó eljárás. Persze vannak olyanok, akik egyéb betegség miatt nem vették fel az oltást, de a nagy többség nem ilyen. Mindenki vegye fel a második oltást, mert különben kihúzzák a védettségi listáról.

A kormánynak nem dolga, hogy az embereket noszogassa – tette hozzá Orbán Viktor.

Az Origo nyomán