Június 27-én 11 órától ünnepi lengyel nyelvű szentmisét tartanak a Lengyel plébánián (1103 Budapest, Óhegy u. 11.), mely után díjátadó következik. Az Országos Lengyel Önkormányzat díját idén Bese Gergő, jánoshalmi káplán kapja. Gergő atyával a lengyel-magyar barátságról a Vasárnap.hu készített beszélgetést.

– A napokban veszi át az Országos Lengyel Önkormányzat által alapított Magyarországi Lengyelekért díjat. Mikor lett ilyen szoros kapcsolata a lengyelekkel?

– A lengyel nép iránti szeretetem Szent II. János Pál pápával kapcsolatos. Gyermekkorom óta példaképként tekintek rá. 2000-ben megadatott, hogy személyesen láthattam őt a magyarok nemzeti zarándoklatán. A Szent Péter téren éppen előttem haladt át az öreg pápa. Igen nagy hatással volt rám. Az egész életét végigkísérte az elköteleződése a fiatalok és a Szűzanya iránt… Személye számomra nem csak a történelmi-lengyel magyar kapcsolatokat mutatta meg, hanem az élő viszonyokat, mely gyakran éppen az egyházi kötelékekben, zarándokutakban öltenek testet. Úgy vélem, hogy sokan vannak még a világban, akik a lengyelekhez való kapcsolódást II. János Pál pápán keresztül érezték meg… Mi, magyarok sok figyelmet és szeretetet kapunk a lengyelektől, melyet jobban meg kell becsülnünk és önzetlenül viszonoznunk kell a barátságukat.

– Így lett a lengyel-magyar kapcsolatok lelkes híve?

…Éreztem, hogy a hit ereje összeköti e két országot. 2011-ben, amikor a soros Európai Uniós lengyel-magyar elnökség volt, akkor nagyszabású programsorozatot indítottunk el az Országos Lengyel Önkormányzattal, a lengyel iskolával és a lengyel nagykövetséggel. A látványos rajz- és irodalmi verseny mellett a legbüszkébb arra vagyok, hogy Snell György plébános úr segítségével – akiből később püspök lett – sikerült elérni, hogy a czestochowai Fekete Madonna hiteles másolata Budapestre érkezhessen. Innentől kezdve mondhatni, hogy az elmúlt tíz évben nyakig voltam a különböző lengyel programokban és zarándoklatokban. 2016-ban például tíz autóbusznyi magyar fiatallal vettünk részt a Krakkói Ifjúsági Világtalálkozón, valamint abban az évben megkaptam a Lengyelországért érdemrendet is. A találkozások, az új barátságok sokaknak megmutatták, hogy mi magyarok nem vagyunk egyedül a nagyvilágban. A lengyelekre mindig számíthatunk…

A teljes interjú itt olvasható.

(Címkép: Pixabay.com)