A Lánglovagok Egyesület munkacsoport felállítását szorgalmazza Budapesten a tűzvédelmileg is szabályos parkolás megvalósítása érdekében.

Az elmúlt 50 évben különösen a panelszerkezetű középmagas és magas lakóépületeknél a tűzoltási felvonulási területek feledésbe merültek. Mivel korábban itt nem volt előírás a parkolási tilalom jelzése, csak a várakozóhelyek létesítésének tilalma, Budapesten a növekvő autószám miatt a lakóépületek előtti területeket a KRESZ szabályainak megfelelően az autósok parkolási célból tömegesen kezdték igénybe venni, az önkormányzatok pedig számos esetben tűzvédelmileg szabálytalan várakozóhelyek kialakításával rontottak a helyzeten.

A tűzoltási felvonulási területek megléte kiemelten fontos tűzoltási, életmentési célból. A városfejlesztés során a tűzvédelem nem szorulhat háttérbe!

A Lánglovagok Egyesület kezdeményezi, hogy a fővárosi önkormányzat, fővárosi kormányhivatal, tűzvédelmi szakhatóság részvételével alakuljon munkacsoport, amely áttekinti az 1965 és 1990 között létesült középmagas és magas lakóépületeknél a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó létesítési követelményeket, ehhez képest a mostani állapotokat, és azt, ezeknél a házaknál miként lehetne úgy parkolót és zöldterületet kialakítani, amely a tűzoltóság beavatkozását sem akadályozza.

Forrás: OS – A Lánglovagok Egyesület közleménye

Címlapkép: Illusztráció – Lakatos Péter Forrás: MTI/MTVA