A Stipendium Peregrinum ösztöndíj olyan befektetés a jövőbe, amely a remények szerint többszörösen megtérül – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Balatonszárszón.

Novák Katalin a második alkalommal meghirdetett pályázat kiválasztó táborában közölte: a Stipendium Peregrinum ösztöndíj tehetséges magyar fiataloknak kínál lehetőséget arra, hogy állami pénzügyi támogatással a világ legszínvonalasabb egyetemeinek valamelyikére jelentkezzenek és egy éven át ott tanulhassanak.

A tanulmányi költségek fedezéséért cserébe elvárás velük szemben, hogy a végzettség megszerzése után annyi időt dolgozzanak Magyarországon, amennyi időre ösztöndíjat kaptak – tette hozzá.

„Ilyen állami ösztöndíj nem nagyon van máshol a világon, arra nem igazán van példa, hogy egy állam ilyen mértékű támogatást ad tehetséges fiataljainak ahhoz, hogy elmenjenek a világ legjobb centrumaiba abban a reményben, hogy onnan visszajönnek és itthon kamatoztatják a tudásukat” – jelentette ki.

A miniszter felidézte: a Nemzeti Tehetség Központ által meghirdetett pályázat révén az előző tanévben 17, többségében az Egyesült Királyságban tanuló fiatal kapott ösztöndíjat.

Jelezte, a legígéretesebb jelentkezők idei háromnapos kiválasztó táborában 68 diák vesz részt, közülük választja ki egy egyetemi tanárokból álló bizottság azt a legfeljebb 35 fiatalt, akit az egyéves támogatásra érdemesnek tart.

A Nemzeti Tehetség Programból finanszírozott támogatás idei keretösszege 412 millió forint – fűzte hozzá.

Novák Katalin újságírói kérdésére elmondta, hogy a fiatalok a táborban héttagú csoportokban, húsz, a közéletből, a sportból, a kultúrából ismert és elismert instruktor segítségével dolgoznak, a lehető legjobb bemutatkozás reményében.

A bizottság a diákok tanulmányi eredménye, tanulmányi versenyeken elért helyezései mellett arra kíváncsi, hogy a bemutatkozás alapján mennyire érdemes befektetni a fiatalok tanulmányaiba, mennyire tartják fontosnak, hogy magyarként éljenek később, mennyire fontos számukra a közösség, és az, hogy a tudásuk birtokában nemcsak az egyéni álmaikért, hanem „mindannyiunkért is tegyenek” – közölte.

Novák Katalin szólt arról is, hogy a nyertesekkel mentorkapcsolatot tartanak fenn, figyelemmel kísérik tanulmányi eredményeiket, közösségi munkájukat, esetleg bekapcsolódásukat tudományos, kutatási programokba.

„Az a cél, ha befejezték a tanulmányaikat, Magyarországon kínáljunk nekik jó munkalehetőségeket, hiszen ezzel mindenki nyer” – mondta. Hozzátette, bíznak abban, hogy többségük hosszú távon is Magyarországon találja meg a boldogulását.

A miniszter úgy fogalmazott: „ők a jövő Karikó Katalinjai, ezért is örülünk, ha esélyt adhatunk számukra a tudományos munkához szükséges tudás megszerzéséhez”.

A kiválasztó tábor résztvevői a tudomány legkülönbözőbb területeit képviselik, van közöttük a matematika, a közgazdaságtan, az asztrofizika iránt érdeklődő, de rajtuk kívül akad a művészetek iránt fogékony fiatal is – közölte.

Hangsúlyozta, hogy azoknak, akik a táborban vannak, „nem engedik el a kezét”, később is tartják velük a kapcsolatot, akkor is, ha nem nyerik el az ösztöndíjat. Kitért arra, egy év után újra pályázhatnak azok, akik korábban elnyerték az ösztöndíjat, és azok is, akik nem.

MTI

Fotó: MTI/Vasvári Tamás