A Felvidék.ma beszámolója szerint Zuzana Čaputová államfőnek fenntartásai vannak azzal a törvénnyel kapcsolatban, amelynek értelmében a kommunista rezsim volt tisztségviselőitől megvonnák a meg nem érdemelt juttatásokat. Ennek ellenére aláírta a jogszabályt.

Eduard Heger kormányfőt arra kérte, hogy a kormány indítványozzon egy módosító javaslatot, amely orvosolná az államfő által kifogásolt hibákat. Amennyiben erre nem kerül sor, az elnök asszony kénytelen lesz az alkotmánybírósághoz fordulni, közölte Martin Strižinec elnöki szóvivő.

Čaputová a jogszabállyal összefüggésben az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatára hívta fel a figyelmet. A bíróság az Európa Tanács posztkommunista tagállamaiban bevezetett hasonló törvények megítélése során elvben olyan intézkedéseket hagyott jóvá, melyek az érintettek nyugdíját az adott országban folyósított átlagnyugdíj szintjére csökkentették.

Az államfő szerint a politikailag motivált juttatások megvonását elrendelő jogszabálynak nem szabadna túllépnie ezt a keretet.

A szóban forgó jogszabály értelmében csökkenni fog a kommunista rezsim volt tisztviselőinek, illetve a biztonsági erők alkalmazottainak nyugdíja. Olyan személyekről van szó, akik meghatározó szerepet játszottak az alapvető emberi jogokat és szabadságokat sértő totalitárius rendszer fenntartásában.

A koalíciós képviselők hangsúlyozták: a jogszabállyal az igazságosságot akarják szavatolni.

Rámutattak, hogy egyes volt tisztviselők nyugdíja erősen meghaladja az átlagot, míg a kommunista hatalom által üldözött személyek nyugdíja nagyon alacsony. A juttatások megvonása az özvegyeket is érinti. A jövőben a volt párfunkcionáriusok nyugdíjába nem számolnák bele azt az időszakot, amikor a totalitárius rezsimet és annak elnyomó apparátusát szolgálták ki, különféle előnyöket, kiváltságokat és jutalmakat élvezve.

Az érintett személyek nyilvántartását a Nemzeti Emlékezet Intézete vezeti. A jogszabály felsorol néhány kivételt is, például azokat az élsportolókat, akiket csak formálisan osztottak be a katonasághoz vagy a rendőrséghez.

A törvény 2021. augusztus 5-én lép hatályba.