„A nemzeti kisebbségek jogainak védelme ugyanolyan alapvető érték, mint a Szerződésekben foglalt demokrácia, szabadság, egyenlőség elve.”

Varga Judit, az igazságügyi tárca vezetője Németh Zsolt meghívására a nap folyamán részt vesz egy panelbeszélgetésen, ahol a Kárpát-medencében és Európában élő nemzeti kisebbségek védelméről lesz szó. Ezt a tárcavezető tudatta csütörtöki Facebook-posztjában.

Az elmúlt években a liberális és föderalista törekvések miatt a nemzeti kisebbségek szinte automatikusan vesztes pozícióba kerültek Európában, emlékeztet Varga Judit, hozzátéve: Didier Reynders biztos urat már többször is személyesen kérte, hogy a Bizottság mozdítsa előre a nemzeti kisebbség védelemének ügyét, de „sajnos a mai napig nem beszélhetünk koherens uniós szintű előrelépésről”. „Sőt, azt látjuk, hogy az olyan előremutató kezdeményezéseket, mint például a Minority Safepacket is elkaszálták” – hangsúlyozta a miniszter, aki azt ígérte: mindent meg fognak tenni azért, hogy a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése ne erre a sorsra jusson, hogy végre Európában is meghallják a határon túli magyar közösségek hangját.

„A nemzeti kisebbségek jogainak védelme ugyanolyan alapvető érték, mint a Szerződésekben foglalt demokrácia, szabadság, egyenlőség elve. Az értékek között nincs hierarchia, a kisebbségvédelem – magyar közbenjárásra – ugyanúgy szerepel az Európai Unióról szóló Szerződés 2. cikkében, mint a jogállamiság. Érdekes módon, az Európai Bizottság rendre nem hajlandó az éves jogállamisági jelentésébe foglalni a nemzeti kisebbségi jogok érvényesülésének vizsgálatát az egyes tagállamokban…” – írta a miniszter.