Az Amnesty izraeli irodája tegnapelőtt nyilatkozatot tett közzé, miszerint az Amnesty soha nem állította, hogy az 50 ezres listájukon szereplő személyeket lehallgatták volna, vagy hogy a listának köze lett volna az NSO nevű izraeli céghez. Ha a nemzetközi sajtó erről mást írt, arról ők nem tehetnek. A nemzetközi sajtó ingerküszöbét nem érte el a hír, Magyarországon csak a Neokohn portál írt róla – szemlézte a cikket a pestisracok.hu.

A Calcalist nevű izraeli oldalon tegnap jelent meg a magyarázkodás:

A telefonszámok nem kapcsolódnak közvetlenül az NSO-hoz.  Az Amnesty International szerint ez olyan számok listája, amelyek az NSO ügyfelei – amelyek a világ különböző kormányai – számára érdekesek lehetnek, és nem feltétlenül kapcsolódnak közvetlenül az izraeli céghez. Az Amnesty ezt a listát soha nem nevezte az »NSO Pegasus kémszoftver listájának«, bár a világ egyes médiumai ezt megtehették.

Az indiai sajtó is értelmezi az Amnesty közleményét, hiszen ott talán még a nálunk tapasztalhatónál is élesebb politikai támadások érték a kormányt a gyanúsítás miatt.

republicworld nevű indiai portál így idézi az Amnestyt:

Az Amnesty ezt a listát soha nem nevezte az »NSO Pegasus kémszoftvere listájának«, bár a világ egyes médiumai ezt megtehették. Az Amnesty és az oknyomozó újságírók és szerkesztőségeik nagyon világossá tették a kezdetektől fogva, hogy »ez olyan számok listája, amelyek az NSO ügyfelei számára érdekesek lehetnek«, és ezek a világ különböző kormányai.

Az izraeli újságírót megkérdezték, hogy akkor most kapcsolódik-e a lista az NSO-hoz vagy nem. Azt válaszolta, hogy “kapcsolódik, de nem közvetlenül. De a listán vannak emberek, akiket megfigyeltek a Pegasusszal.” Az Amnesty emiatt tegnap újabb nyilatkozatot adott ki:

Az Amnesty International kategorikusan kiáll a Pegasus Project által feltártak mellett, és amellett, hogy az adatok kétségbevonhatatlanul az NSO csoport Pegasus kémprogramja potenciális célpontjaihoz kapcsolódnak. A közösségi médiában terjesztett hamis híresztelések célja, hogy elvonják a figyelmet az újságírók, aktivisták és mások törvénytelen megcélzásáról, amit a Pegasus Project hozott nyilvánosságra.

Egyetlen nem indiai vagy magyar portálként a yahoo.com is beszámol az ügyről, és az Amnesty szavahihetőségének súlyos megrendülését látja az egy napon belüli 180 fokos fordulatban.

Címlapkép: shutterstock