Aki követi az erdélyi hírportálokat, elég gyakran olvashat medve támadásokról.

Például az Erdély ma arról számolt be, hogy Hargita megyében egy 26 éves férfit ölt meg a medve péntek este. Másik társát, egy 45 éves férfit súlyos sérülésekkel szállították a kórházba, a harmadik férfi el tudott menekülni a helyszínről. Mindhárman a juhokra vigyáztak, amikor összefutottak a megvadult állattal. A híradások szerint a 26 éves férfi sérülései „összeegyeztethetetlenek voltak az élettel”. 
A hatóságok péntek este riadoztatták a helyi lakosokat, mindenkit arra kértek, maradjanak otthon.

A Székelyhon portál pedig arról adott hírt, hogy hét juhot ölt meg egy medve a Marosvásárhelyhez közeli, Maroskeresztúr községhez tartozó Kakasdon. A helyszínre sietett egy csendőri egység, illetve egy vadőr, a medvét végül kutyákkal hajtották el. A tulajdonos elmondása szerint úgy hatolt be a gazdaságba az állat, hogy a villanypásztor nem sérült meg.

fotó: erdely.ma

Az ilyen hírek hallatán, az emberben felmerül a kérdés, vajon a tekintélyes mackó urak, miért bátorodtak fel, hogy lakott településekre is ellátogatnak? Nem találnak elegendő élelmet az erdőben vagy talán éppen az ember tolakodott be életterükbe? Lehet, hogy a kilövési tilalom miatt elszaporodtak? Ezek csak kérdések, de az biztos a szakembereknek meg kell találniuk a választ minél előbb, hogy békében és nyugalomban éljen ember és medve egyaránt.

Fotó: pixabay, erdely.ma