Ökumenikus imádságot tartanak Budapesten a roma holokauszt és a kislétai gyilkosság évfordulóján.

A Horváth Mihály téri Szent József-templomban tartanak ökumenikus imádságot augusztus 2-án a Sant’Egidio közösség szervezésében a roma holokauszt 77., a kislétai gyilkosság 12. évfordulóján. Az imaórát vezeti és szentbeszédet mond Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate bizottságának elnöke.

A rendezvényen Székely János püspök mellett imádsággal szolgál Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök és Radnóti Zoltán főrabbi. Tanúságot tesz Fahidi Éva, a holokauszt túlélője, aki szemtanúja volt a cigány barakk felgyújtásának.

Fahidi Éva/Fotó: szombatonline.hu

Fahidi Éva/Fotó: szombatonline.hu

12 éve 2009. augusztus 2-áról 3-ára virradóra kislétai házában, álmában agyonlőtték Balogh Máriát, és súlyosan megsebesítették tizenhárom éves lányát. A bűncselekmény egy hat életet kioltó és tucatnyi sérültet követelő gyilkosságsorozat utolsó epizódja volt. Az áldozatok valamennyien cigányok voltak.

Emlékezés Balogh Máriára

Emlékezés Balogh Máriára/hvg.hu

Hetvenhét éve annak, hogy 1944-ben ugyanezen az éjszakán az auschwitz-birkenaui haláltáborban a nácik meggyilkolták az addig életben maradt több mint háromezer romát és szintit.

A Sant’Egidio közösség évről évre megrendezi az imádságot a megsebzettekkel való közösség iránti vágyból, küzdve a gyűlölet és a közöny ellen, kérve az Urat, hogy szője újra az emberség erőszakkal felszakított szövetét.

Forrás és fotó: Magyar Kurir/ Merényi Zita