A drót.info portál körbejárta, hogy a fővárosi balliberális politikusok hogyan részesültek korábban a Norvég Alap civileknek szánt forrásaiból.

Hét év elmúltával kiújultak a Norvég Alap körüli viták, a tét nem kevesebb, mint a magyar embereknek járó 77 milliárd forint. Ez a pénz azért járna, mert a norvégok hozzáférnek a magyar piacokhoz, de a folyósításról külön megállapodást kell kötni a két államnak. A megegyezést a norvég fél arra hivatkozva gátolja, hogy ők ragaszkodnak a „független” lebonyolítóhoz, a civil alap milliárdjait eddig  is elosztó Ökotárshoz. A drót.info többhetes munkával körbejárta az álcivilek politikai kapcsolatrendszerét, és cikksorozatban mutatja be az Ökotárs működését, pártkötődéseit.

A webes újság Karácsony Gergely egy régi bizalmasának, Temesvári Szilviának a pályája áttekintésével teszi nevetségessé a norvégok ragaszkodását az Ökotárshoz mint független lebonyolítóhoz.

Megállapítások:

2019 ősze óta Terézváros baloldali alpolgármestereként tevékenykedő Temesvári életének mely pontjain kapcsolódott a „független”, „civil” Ökotárshoz, illetve Karácsonyhoz.

– Temesvári 2010-ben még LMP-jelölt volt az önkormányzati választáson, Budapest VI. kerületében

– Szintén furcsa, hogy Temesvári 2010 októberében feltűnt HUMUSZ-os szervezőként is, pedig 2009-2010-ben egy Ökotársos pénzosztásnál is nála kellett jelentkezni.

– Mindeközben, hogy teljesen legyen a kör, a Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) norvég civil alapos támogatásban részesült szervezet.

– Érdekesség, hogy az első Norvég Civil Támogatási Alap-ciklus 2008 és 2011 között zajlott.

– Egyetlen év leforgása alatt Temesvári tehát feltűnt a politikában, feltűnt a pénzosztóknál, és feltűnt egy támogatásban részesült szervezetnél. Nyilván a norvég fél így képzeli el a függetlenséget és a politikamentességet.

– Aztán 2013-ban Temesvári Karácsonyhoz hasonlóan már Bajnai kegyeit kereste, ahogy azt a Magyar Nemzet akkoriban dokumentálta is. Többek közt Gulyás Mártonnal, és közvetett módon Soros-pénzből szervezett Együtt-PM-közeli liberális nyári egyetemet a Velencei-tónál. Az egyik vendég a Magyarországot elítélő jelentés szerzője, Rui Tavares volt.

– Ez még nem minden! Karácsony Gergely 2014. november 11-én átadta/eladta a családi bt.-jét (Social Report Bt., 2006-10 között 21,5 millió forint állami megbízás) Temesvári Szilviának, de a kültag Kiss Virág, Karácsony felesége maradt. Ez a tagi állapot 2018 végéig, a családi cég megszűnéséig maradt fenn.

– Karácsony ugyanakkor 2014 végéhez közeledve zuglói városvezetőként polgármesteri titkárságvezetővé is kinevezte Temesvárit.

– Tehát a titkársági munkatárs lett Karácsonyék családi gazdasági társaságának a vezetője.

– Több emailezés, illetve álláshirdetés bizonyítja, hogy Temesvári Szilvia 2015-16-ban is Karácsony munkatársa volt Zuglóban. Ugyanakkor azonban a közösségi oldalán azt is jelezte, hogy 2016 januárjában befejezte igazgatói munkáját a Budapest Greenways nevű szervezetnél. Utánanéztünk, mi lehet ez, és arra jutottunk, hogy feltehetően ez a Budapest Green Ways nevű projekttel lehet azonos, amelyet a Via Viridis Egyesület működtet, és amely 2015 március elseje és 2016 április vége között 14 620 eurót (több mint négymillió forintot) kapott a Norvég Alapból: https://norvegcivilalap.hu/en/tamogatott/10927 . Az egyesület egy blogbejegyzésében ezt be is vallja, és egy 2015-ös program szervezői között megnevezi Temesvári Szilviát.

– Összefoglalásként: Karácsony közvetlen munkatársa, egyben feleségének cégtársa egy olyan egyesületnél tűnt fel igazgatóként, amely milliós tételben kapta a Norvég Alap pénzeit, már az Alap függetlensége kapcsán kirobbant 2014 nyári-őszi viták után.

Látható tehát, hogy a függetlennek hazudott Ökotárs Alapítvány egyik korábbi kulcsembere az elmúlt tíz évben ki sem látszott a politikából. Volt LMP-s jelölt, majd felbukkant a Párbeszéd pártalapítványnál kurátorként, de ami a legfontosabb: a ma már balliberális miniszterelnök-jelölt, 2010 előtt Gyurcsányék tanácsadójaként, 2010-14 között ellenzéki országgyűlési képviselőként, 2014-2019 között zuglói polgármesterként működő Karácsony bizalmi embere, titkárságvezetője, feleségének cégtársa volt. Ugyanez a személy, Temesvári Szilvia korábban feltűnt a Norvég Alap programkoordinátoraként, és később annak indirekt kedvezményezetti körében is. Ezt követően pedig azonnal politikus lett, bár munkatársként már előtte is erősen politikai jellegűnek tűnő munkát végzett.

A drót.infó azt ígéri, a folytatásban további kemény bizonyítékokkal jelentkezik majd arról, hogy fővárosi balliberális politikusok hogyan részesültek korábban a Norvég Alap civileknek szánt forrásaiból.

A teljes cikk ITT olvasható

Fotó: terezvaros.hu