De szép lett volna, ha a tokiói olimpia végén a magyar zászlót húzták volna fel a szervezők a zászlórúdra, jelezvén a következő olimpia helyszínét. De vajon mi történt, hogy ez nem így lett? Erről a Magyar Hírlapban olvashatnak egy visszatekintést, amelyből mi is szemezgettük.

Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott így akkor a Momentumról: „Van egy politikai szervezet, amelyik nem is titkolta el, hogy nem az olimpia érdekli igazából, hanem párttá akar alakulni, be akar lépni a politikai élet színpadára, és ezért nem drágállotta azt sem, hogy álomgyilkossá váljon.”

De ne felejtsük el azt sem, hogy az „új SZDSZ” felfuttatásához az ellenzéki pártok, politikusok lelkesen asszisztáltak, a NOlimpia akció során Fekete-Győr szerint 32–35 ezer aláírást kaptak LMP-től, négyezret a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól, tízezret az Együtt-től, tízezret a Párbeszédtől, az MSZP-s Szanyi Tibortól 170-et, Kunhalmi Ágnestől 1600–1700-at, a Momentum pedig mintegy kétszázezret gyűjtött.

(Tehát nem kizárólag a Momentum volt a bűnös, hanem tettestársai is. – a szerk.)

2017 január 18-án a Fővárosi Választási Bizottság hitelesítette a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtő íveit, 30 nap alatt 138 ezer érvényes aláírást kellett összegyűjteni a fővárosiaktól. A népszavazásra bocsátott kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?” A kezdeményezést Fekete-Győr András nyújtotta be magánszemélyként.

Egy nappal később támogatásáról biztosította a 2024-es budapesti olimpiapályázatról indított aláírásgyűjtést Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Horváth Csaba, a párt fővárosi közgyűlési képviselője. Horváth Csaba azt hangsúlyozta, hogy egy négytagú családnak kétmillió forintjába kerülne az olimpia, ezt a kormány adók formájában el fogja venni. A Momentum
helyi népszavazást kezdeményezett, Horváth Csaba azonban azt mondta, ők országos népszavazás kiírását kérik. (Lásd az előző megjegyzésünket. Az egykori “bűntársak” ma már kussolnak és hagynák, hogy az utókor az egészet a Momentum nyakába varrja – s szerk.)

Ugyanazon a napon (!!!) az LMP is gyűjteni kezdte az aláírásokat a budapesti olimpiát ellenző helyi népszavazási kezdeményezéshez. Ezt Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője jelentette be. Közölte, a népszavazáson a budapestiek elmondhatják majd a véleményüket arról, mire szeretnék elkölteni azt a háromezermilliárd forintot, amibe az olimpia rendezése
kerülne.

Olyan összegről van szó, amiből negyven szuperkórházat lehetne felépíteni, vagy ami lehetővé tenné a 3-as metró felújítását és a metróvonalak meghosszabbítását is – mondta, hozzáfűzve, az LMP az első pillanattól ellenezte az olimpia megrendezését, mert szerintük egy olyan városban, ahol gondot okoz egy metróvonal felújítása vagy a kórházak üzemeltetése, nem szabad olimpiát rendezni.

„Ma Magyarországon sokkal fontosabb dolgaink vannak, mint az, hogy olimpiát rendezzünk, nem szabad két hét büszkeségért eladni a következő generációk lehetőségét a normális életre. Rendezzünk meg először egy tisztességes hétköznapot, aztán el lehet gondolkozni egy olimpia rendezésén” – fogalmazott a politikus, aki szerint inkább az oktatásra, az egészségügyre és a lakhatási krízis megoldására kellene koncentrálni.

2017. február 13-án jelentette be a Párbeszéd, hogy közös kampányt és demonstrációkat szervezett május közepére, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak budapesti terepszemléjére időzítve.

A kezdeményezést a párt szóvivője jelentette be, Tordai Bence azt mondta, ezzel a lépéssel „szeretnék bevinni a végső csapást” a budapesti olimpia tervének. 2017. február 17.-én összesen 266 151 aláírást adott le a Momentum Mozgalom – jelentette be Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Fővárosi Választási Iroda épületénél. „Azt szeretnénk üzenni a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak, hogy az, hogy nem kérdezték meg az embereket arról, hogy legyen-e olimpia Magyarországon, egy hatalmas és óriási mulasztás volt a részükről” – hangoztatta Fekete-Győr, aki arról is beszélt, gyávaság lenne, ha a népszavazás kiírása előtt visszavonnák a pályázatot.

A további szomorú részleteket itt olvashatják el.