„Nem minden hős visel köpenyt. János például a kalapot és a felöltőt szerette” – hallható az Axióma által  „a legnagyobb felvidéki magyarról”, gróf Esterházy Jánosról készített videó elején.

A Facebookon közzétett kisfilmben végigkísérik Esterházy János életútját: Zoboralja, Sopron, újságalapítás, családprogram, magyar házak építtetése, parlamenti tevékenység. Kiemelik hitvallását, politikai szerepvállalását, illetve megalkuvást nem ismerő kitartását a felvidéki magyarok mellett.

„A magyarság jele a kereszt, nem pedig a horogkereszt”

– ahogy a mártírgróf életét végigtekintve nem mehetünk el e szavak mellett, úgy a kisfilm készítői is méltóképp kiemelik; ahogy szerepvállalását a szlovák parlamentben – hiszen egyedüliként nem szavazta meg a szlovák zsidótörvényeket. Arra is felhívják a figyelmet, hogy Esterházy János mind a szovjet, mind a náci titkosszolgálatok halállistáján szerepelt.

Végül a gróf háború utáni életével, a kényszermunka éveivel foglalkoznak, majd pedig a gróf emlékezetével. Szót ejtenek a Martoson működő Esterházy Akadémiáról, illetve az alsóbodoki kegyhelyről is.

„A közös jövő Isten segítségével történő építése az egyetlen járható út”

– zárul az Axióma videója.

felvidek.ma