A magyarságot csak magyar nyelven lehet megőrizni, amihez magyar iskolákra van szükség – mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára az Arad megyei Kisperegen és Pécskán szerdán, ahol átadta a Rákóczi Szövetség által biztosított ösztöndíjakat a magyar nyelvű oktatást választó gyerekeknek.

Vargha Tamás úgy fogalmazott, „nagyszerű, felemelő érzés” magyarnak lenni. Azt, hogy ezt „gyerekeink, unokáink is átélhessék”, szükség van a magyar nyelvű oktatás megőrzésére. A magyarság a népet, nemzetet, de a létet is jelenti – fűzte hozzá.

A Rákóczi Szövetség jelmondatát (A magyarság szolgálatában) a politikus szerint kétféleképpen lehet értelmezni: „úgy is, mint a magyar emberek, és úgy is, mint a magyar lét szolgálatában”. Az államtitkár elmondta, az anyaország, a magyar kormány is többféleképpen segíti azt, hogy a magyarságtudatot szülőföldjükön élhessék meg az országhatárokon túl élő magyarok. „A mai program ennek csak egy pici része” – közölte.

Vargha Tamás Kisperegen három előkészítős diáknak adta át a Rákóczi Szövetség tízezer forintos ösztöndíját és Béres József Szép magyar ének című könyvét.

A kisperegi elemi iskolában 17 diák tanul, a szintén az intézményhez tartozó óvodába 18-an járnak. (Romániában az a gyerek, aki szeptemberben betölti a hatodik életévét, úgynevezett iskolai előkészítő osztályba kerül, számukra adták át az ösztöndíjakat.)

A pécskai 2. számú, nyolcosztályos általános iskolában – ahol román nyelvű oktatás is zajlik – 9 gyerek jár az előkészítő osztályba.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke megköszönte, hogy az előkészítős gyermekek szülei a magyar iskolát, azaz „a magyar jövőt választották”. Hozzátette, a szimbolikus összegű anyagi hozzájárulást több száz önkormányzat és magánember hozzájárulása révén tudják adni.

Faragó Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Arad megyei elnöke köszöntőjében kiemelte, évek óta hagyomány, hogy szeptemberben a Rákóczi Szövetséggel közösen köszönetet mondanak azoknak a családoknak, akik magyar nyelvű iskolába íratták a gyerekeiket.

Hozzátette, a szerény anyagi támogatás segíti a családokat az iskolakezdés időszakában. „Segítik, hogy magyar oktatásban részesüljenek gyermekeink. Csak így lehet a közösséget, az identitást megtartani” – fogalmazott, hozzátéve – „csak így lehetünk biztosak abban, hogy 10-30-50 év múlva is élni fognak itt magyar emberek.”

Közölte, az előkészítős diákok a Rákóczi Szövetség támogatásával egy iskolatáskát is kapnak.

Kovács Imre, Kispereg polgármestere (RMDSZ) elmondta, a települést 90 százalékban magyarok lakják, az önkormányzat amennyire teheti, támogatja a magyar nyelvű oktatás fenntartását, az iskola felújítását, de nagyobb beruházásokra nincsen forrásuk.

Korábban több gyerek járt az iskolába, ám mivel nem tudnak önálló osztályokat működtetni, sokan a közeli Pécskára viszik a gyerekeket – jegyezte meg. Hozzátette, év elején elindították a délutáni foglalkozást, remélve, hogy ezzel helyben tudják tartani a gyerekeket.

A Rákóczi Szövetség szeptemberben mintegy kilencezer külhoni magyar iskolakezdő kisdiák családjának mond köszönetet. A külhoni magyar iskolakezdő gyermekek családjainak csaknem 500 településen adják át az anyaországi társadalom – közte több száz települési önkormányzat – magyar iskolaválasztást elismerő szimbolikus ösztöndíját, megköszönve a szülőknek azt, hogy gyermeküknek szülőföldjükön magyar iskolát választottak.

Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát Felvidéken mintegy 3600, Vajdaságban 1300, Erdélyben és Partiumban – Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, Torda és Dés régiója – több mint 2400 iskolakezdőnek, valamint 200 magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át.

A határon túli területeken a magyar iskolaválasztás egyet jelent a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásával és nem utolsósorban az egyén többlettudásával és jobb érvényesülésével a Rákóczi Szövetség szerint.

Romániában jelenleg 926 oktatási intézményben mintegy 1200 településen zajlik magyar tannyelvű oktatás. A tanintézetek mintegy 60 százaléka önálló magyar intézmény, a többi vegyes tannyelvű. A romániai oktatási rendszerben jelenleg mintegy 120 ezer diák tanul magyar nyelven. Az utóbbi években tízezer alá süllyedt, de 9500 körül stabilizálódott az elemi iskolát magyarul kezdő gyermekek száma.

MTI

Fotó: Rákóczi Szövetség Facebook