840 000 koronát (kb 80.000 euró) kap a svéd államtól egy migráns bűnöző, egy bírósági ítéletnek köszönhetően – írja az Erdély.ma svédországi tudósítója.

Mint olvasható, két szíriai migráns 2017-ben érkezett Svédországba, ahol rögtön menedékjogot és a megélhetéshez szükséges pénzt kaptak. Néhány héttel később azonban súlyos bűncselekményeket követtek el Malmőben, ahol elraboltak egy nőt, és fojtogatás közben megerőszakolták. Pár héttel később egy másik nőt raboltak el, akit pincébe zártak, majd megverték és megerőszakolták. Emellett számos egyéb bűncselekményt is elkövettek, mint zsarolás, lopás, tiltott járművezetés.

A bíróság végül jogerősen 4,5 év börtönre ítélte őket, ám időközben jogvédők azt derítették ki, nem bizonyítható, hogy az egyik bűnöző betöltötte a 18. életévét a bűncselekmények elkövetése idején. Ezért a javára most 840 ezer svéd korona, mintegy 80 ezer euró kártérítést ítéltek meg.

A hír hallatán meg sem lepődik az ember, hiszen már megszokott, hogy a jogvédők azokért emelnek szót, akiket egyébként normális társadalmak kivetnének magukból. Talán éppen fordítva kellene lennie, vagyis a jogvédőknek azokért kellene felszólalni, akik normális társadalomban szeretnék élni mindennapjaikat. A normalitás lassan már csak történelem lesz, ami a jogvédőknek és az őket követőknek köszönhető.

Kiemelt kép: illusztráció Fotó: MTI/Krizsán Csaba