A váci augusztus 20-i ünnepség keretében Marton Zsolt váci püspök mondott ünnepi beszédet és megáldotta a Szent István napi új kenyeret. A katolikus püspöki kar családokért felelős püspöke beszédében határozottan kiállt a „bibliai ihletésű” család értéke mellett számolt be az eseményről a vasarnap.hu.

…„Szent István király nem paktumot kötött Istennel, hanem valóban megtért Krisztushoz” – mutatott rá Marton Zsolt püspök a szent államalapító őszinte hitére. A főpásztor szerint a magyarok első királya igaz ember volt, aki élte az evangéliumot. Erről világosan tanúskodnak a fiához, Szent Imre herceghez intézett intelmei. Ebben egyértelműen azon az állásponton volt, hogy az első az egyház szolgálata, mert csak ez vezethet el az általa vezetett nép felemelkedéséhez.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke mintaként mutatta fel beszédében Szent István király és felesége Boldog Gizella házasságának értékét. „Az ő házasságukban is igazolást nyert a Biblia igazsága: »Isten megteremtette az embert saját képmására. Az Isten képmására teremtette őt. Férfinak és nőnek teremtette őket.”

A férj és feleség együtt alkotnak kerek egészet – hangsúlyozta Marton Zsolt. „Szent Istvánnal és Boldog Gizellával ma is hisszük, hogy az Isten által teremtett férfi és nő szeretetszövetsége és az ebből fakadó család társadalmi és egyházi életünk alapsejtje, ami nem cserélhető fel semmivel” – szögezte le beszédében a családokért felelős püspök.

„Ma sokszor halljuk, hogy válságban van a házasság és a család intézménye. Valójában nem a házasság és a bibliai ihletésű család van válságban, hanem az a társadalom kerül válságba, amelyik nem ismeri fel a házasság és a család értékét, elfelejtkezik annak eredeti értelméről.

A katolikus egyház tanítása szerint a házasság nem egy civilizációs képződmény, amely létrejött, amikor az ember fejlődés során szükség volt rá, és amely aztán idővel eltűnik, amikor már nem lesz rá szükség. A házasság nem gyermeke, hanem szülője a civilizációnak” – magyarázta Marton Zsolt családreferens püspök, aki Ferenc pápát idézve hozzátette: „A család szolgál alapul ahhoz, hogy megvédjük magunkat”.

A teljes írás itt olvasható.

(Címkép: vasarnap.hu)