Az Afganisztánban tartózkodó magyarok hazaszállításáról és a koronavírus-járvány közelgő negyedik hullámáról volt szó a szombati, rendkívüli kormányinfón. Kiderült az is, újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket tervez a kormány, sőt, hamarosan eddig soha nem látott mértékű nyugdíjprémiumot kapnak az idősek.

Eddig 78 főt, tíz családot menekített ki a Magyar Honvédség Afganisztánból – jelentette be a szombati rendkívüli kormányinfón Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka. Kiemelte, egyelőre nem tudni, meddig tart majd a kimenekítési művelet, egy előretolt műveleti bázist hoztak létre Kabulhoz közel, ahová kimenekítik az embereket. A parancsnok azt mondta, ha mindenki hazatért, részletes tájékoztatást adnak. Arra is kérte a lakosságot, hogy internetes kutatással és találgatásokkal ne nehezítsék a műveletet.

Nincs világos forgatókönyve a kivonulás utáni helyzetnek, a szövetségesek ereje a kabuli reptér biztosítására terjed. A fő cél, hogy a magyarokat ki tudjuk onnan hozni – fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve: nyilvánvaló, hogy ez egy kudarcos misszió. Húsz évvel ezelőtt amerikai akaratnak megfelelően vonultak be a magyar katonák Afganisztánba, most pedig szintén amerikai akaratnak megfelelően hagyták el Afganisztánt.

Újságírói kérdésre a miniszter hangsúlyozta: jelentős migrációs hullámra számítanak. A német belügyminiszter 500 ezer és 5 millió közé tette az Afganisztánt elhagyók számát. Ahhoz hogy a 2015-ös hullám ne ismétlődjön meg, a környező országokat kell támogatni. Gulyás a kötelező kvótával kapcsolatban elmondta: „Ilyen jogcímen egyetlen embert sem fogunk befogadni.”

A Magyasr Nemzet kérdésére válaszolva azt is kijelentette, hogy Magyarország befogadja azokat, akiket kimentenek, mert az életük veszélyben van.

A kormányinfó második felében az aktuális járványügyi helyzetről és intézkedésekről adott tájékoztatást a miniszter. Ismertetése szerint Közép-Európában a legkedvezőbb az EU-n belüli járványhelyzet, és azon belül is Magyarországon a legjobb. A negyedik hullám azonban Magyarországra is meg fog érkezni. Ez el fog térni az első három hullámtól, így az intézkedések is mások lesznek – tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta: már hatmillió fölött van a védettek száma az országban.

A vakcinákkal kapcsolatos bizalmatlanságokról úgy szólt: különböző fórumokon sikerült a vakcinákkal szemben bizalmatlanságot kelteni, azonban ennek semmi alapja nincs. Aki be van oltva, azok között ötszázból egy ember betegszik meg. Az ő esetükben pedig a tünetek lényegesen enyhébbek, illetve a betegség lefolyása lényegesen gyorsabb. Az idősek a legveszélyeztetettebbek, ezért a hatóságok mindenkit igyekeznek majd felkeresni, aki 65 év felett van, és nem oltatta be magát. A harmadik oltást eddig 185 ezren vették fel – mondta, majd hozzátette, hogy közel 8 millió vakcina áll rendelkezésre az országban.

„Mindenkit be tudunk oltani a harmadikkal, de a legfontosabb az első kettő felvétele” – hangsúlyozta.

Szentkirályi Alexandra úgy tájékoztatott, ősszel újabb oltást népszerűsítendő kampány kezdődik.

Gulyás Gergely elmondta, a járvány előtti szintet sikerült elérnie a magyar gazdaságnak, ez Magyarországon kívül csak három európai országnak sikerült. Úgy tűnik, a kitűzött 5,5 százalékos növekedés elérhető, és ha ez így lesz, akkor a gyermeket nevelő családok az idei SZJA befizetést visszakapják. Emellett eddig soha nem látott mértékű nyugdíjprémiumot fizet a kormány.

Az a célkitűzés – fogalmazott a miniszter –, hogy elkerüljük a segély alapú gazdaság működtetését, sikerült. A kormány a rendszerváltás óta nem látott, 6 százalék feletti gazdasági növekedéssel számol.

Beszámolt arról is, hogy a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseket tervez a következő időszakra is. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban mindent megtettek azért, hogy új munkahelyeket hozzanak létre, és befektetéseket ösztönözzenek. Ezek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen még az elemzők sem számoltak ekkora növekedéssel.

Nem gondoltuk, hogy Karácsony Gergely a jelenlegi pozícióját csak ugródeszkának tekinti – felelt a Magyar Nemzet budapesti helyzettel kapcsolatos kérdésére Gulyás Gergely. Elmondta, minden döntésnek következménye van, jelenleg Karácsony Gergely a választók által megbízott főpolgármester, a közgyűlésben pedig baloldali többség van. Valóban káosz uralkodott el a városon, de főpolgármesteri hatáskörbe a kormány nem avatkozhat be. Rendészeti fellépéssel tudja segíteni a káosz kezelését, de Budapest vezetése a főpolgármester feladata.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette: Magyarország érdeke az uniós tagság, minden hír, ami az unióból való kilépéssel kapcsolatos, álhír.

Forrás: Magyar nemzet

(Címkép: MTI/Balogh Zoltán)