Ezt nyilatkozta Novák Katalin a Mandinernek annak kapcsán, hogy ítélethirdetéssel zárult az a becsületsértési per, amit a családügyekért felelős miniszter indított tavaly Homonnay Gergely ellen, aki „aljas náci féregnek” nevezte őt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a DK-s aktivistát egy év próbaidőre ítélte és a perköltségek megtérítésére kötelezte.

Az alábbiakban az interjúból idézünk.

Számomra az volt ennek a bírósági tárgyalásnak a tétje, hogy kiderüljön: van-e valamilyen határa a szabad véleménynyilvánításnak. A jogos, de még a jogtalan kritikákat is tudomásul szoktam venni, ám ez az eset most túlment egy határon. Ez esetben úgy vélem, az emberi méltóság oly mértékig sérült, hogy hangot kellett adni az ügynek. A másik fél nem volt tekintettel arra, hogy én is egy emberi lény vagyok, három kiskorú gyermeknek az édesanyja.(…)

Rá kell mutatnunk arra, hogy akik toleranciát követelnek, akik a gyűlöletkeltés ellen szólalnak fel, azok lépten-nyomon gyűlöletet keltenek. E folyamatnak szerettem volna állampolgárként gátat vetni.(…)

Sokaknak lehet véleménye arról, hogy valamit gyűlöletkeltőnek tart; azonban az „aljas náci féreg” megjegyzést egy másik emberre továbbra is gyűlöletkeltésre alkalmas kifejezésnek tartom. Helytelennek érzem, hogy ezt ma következmények nélkül le lehet írni. Úgy vélem, gyűlöletkeltéssel szemben gyűlöletkeltéssel nem lehet védekezni, ahogy erőszakkal szemben sem lehet erőszakkal fellépni. (…)

Szerintem nem az a lényeg, hogy valaki milyen indok miatt tesz gyűlöletkeltésre alkalmas kifejezést, hanem az, hogy ezt kimondja. Épp ezért fontos visszaigazolás számomra a mai ítélet, hogy a magyar jogszabályok és a bírói gyakorlat szerint sem lehet idáig elmenni.

A teljes cikket itt olvashatják el.