Az épület megáldása után jelképesen is birtokba vehették a gyimesfelsőlokiak az új plébániaépület és közösségi házat vasárnap délután. A 2017-ben elkezdett beruházást helyi és anyaországi pályázati támogatásokból, valamint a hívek és az egyházi elöljárók nagyvonalú adományaiból finanszírozták.

Az épület megáldása előtt a hívek Kerekes László segédpüspök miséjén vettek részt vasárnap, ezt követően vonultak át a templomból a plébániához. Vass Nimród-István helyi plébános köszöntőbeszédében megjegyezte: határokon átívelő összefogás eredményként állhatnak ma a kész épület előtt, a munkálatok finanszírozása ugyanis mintegy 1,2 millió lejbe került, ezt pedig pályázati forrásokból, valamint adományokból sikerült előteremteni. Kiemelte, a legnagyobb támogatást Hargita Megye Tanácsától kapták pályázati úton (295 ezer lej), a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma 130 ezer lejjel,  a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pedig 53 ezer lejjel járult hozzá az építkezés befejezéséhez. A gyimesfelsőloki hívektől 162 ezer lej gyűlt össze, ezek mellett pedig a Caritas katolikus segélyszervezet és magyar egyházi elöljárók segítettek a források előteremtésében.

Fotó: Pinti Attila

Imádság és anyagiak  Kerekes László segédpüspök az épület megáldása előtt elmondta: nagyon büszke a helyi egyházközségre, hogy sikerült megvalósítani a plébánia megépítését, ez szerinte azt bizonyítja, hogy egy élni akaró és élni tudó közösségről van szó.

Az eseményről bővebben a Székelyhon portálon olvashatnak.