Éppen 20 éve annak, amikor 2001. szeptember 11-én terrortámadások érték az Egyesült Államokat. Mint ismert az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozatot hajtott végre, hiszen az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezették bele az utasszállítógépeket.

A New Yorki Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott a környéken. A harmadik repülőgép a Pentagon épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba, vagy a Capitoliumba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, viszont már nem tudták megmenteni a lezuhanástól.

Lassan a drámai képsorok már feledésbe merülnek, a majd háromezer ember halálát követelő terrortámadásokról, de néhány napja – mint ismert – Joe Biden amerikai elnök arra utasította az amerikai Igazságügyi Minisztériumot, hogy az eddig titkosított, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadással kapcsolatos nyomozati dokumentumokat tegyék nyilvánossá. Biden rendelete szerint a szóban forgó dokumentumokat a titkosítás feloldása előtt átvizsgálják és fél éven belül nyilvánossá teszik.

Egyes amerikai csoportok, köztük a szeptember 11-ei támadásban elhunytak családtagjai, rokonai, attól tartanak, hogy egyes dokumentumokat és bizonyítékokat megsemmisíthetett az FBI, hogy azok ne kerüljenek nyilvánosságra.

Így még várni kell, hogy milyen mértékben derül ki az igazság, viszont az évforduló közeledtével mindig felerősödnek a zavaros, összeesküvés elméletek. Nem is érdemes ezeket felidézni, viszont 20 éves emlékeimre gondolva, néhány dolog megmagyarázhatatlan volt, legalábbis nekem.

Az ikertornyokba a repülőgépek reggel 9 óra előtt és nem sokkal utána csapódtak be. Az időpont nem éppen a fotózó turisták ideje, inkább teendőket intéző embereké, mégis számtalan fotó rögzíti a repülőgépek becsapódását, sőt videókon is láthatók az események.

fotó wikipédia

A CNN érthetően szintén ilyen felvételeket mutatott be, ugyanakkor a felvételeken vérző embereket nem lehetett látni, csak porfelhőt, amelyből kibukkant néhány ember. Nem mintha hiányoltam volna a drámai képsorokat, de a sajtóra nem jellemző ez.

Fotó: CNN

Az ikertornyok több mint egy órát még talpon álltak, vagyis nem omlottak össze perceken belül. Nyilván ennek meglehetnek a statikai magyarázatai.

 

A Pentagonra rászálló repülőgépről felvételek nem voltak láthatók, csak a becsapódás után készültek fotók.

Fotó: Northfoto

 

Néhány kép, amire emlékszem, persze az ember a háta közepére sem kíván efféle felvételeket, vagyis senki nem akarja, hogy ilyen és ehhez hasonló események megismétlődjenek.

De mi történt valójában 2001. szeptember 11.-én?…