A ma kezdődő előválasztás kapcsán Francesca Rivafinoli rátalált egy Dobrev propagandistára, Iványi Gábor lelkészre. Gondolatait tegnap tette közzé a Vasárnap.hu portálon, amelyből néhány részletet idézünk.

 „Dobrev Klára támogatását javaslom a választóknak. Én magam is támogatom őt” – hirdeti az igét a Facebookon Iványi Gábor lelkész, hozzáfűzve, hogy a DK jelöltjével egy „rendszerváltozás utáni (sic!) fiatal, vonzó politikusnőt nyerhetnénk meg a magyar kormány élére”.

Mármost amikor 2019 májusában, a pasaréti templomban a plébános konkrét pártok megnevezése nélkül ismertette az egyház tanítását, miszerint a hívek nem támogathatnak olyan csoportosulást, amely népszerűsíti az abortuszt és egyenlő rangra akarja emelni a különböző együttélési formákat, egy emberként sikoltott fel az ellenzéki média, mondván, itt egy pap politizált, de iszonyú durván. Az eset olyannyira beleégett egyes újságírók tudatába, hogy még hónapokkal később, a számtalan egyházközséget érintő felújítási program kezdetén is öles betűkkel hirdették: „1,8 milliárd forintot kap az [a] templom, amelynek plébánosa a» katolikus erkölcs «szerinti szavazásra buzdította a híveit májusban”.

Erre most jön Iványi Gábor lelkész, egy vallási szervezet feje, és egészen konkréten felhív a vonzó Dobrev Klára támogatására. S mit látunk: nemcsak a feministák nem csattannak fel a szexista jelző hallatán, de még a felvilágosult újságírók se tiltakoznak az exszadeszes lelkész egyértelmű politikai állásfoglalása miatt.

Különös tekintettel arra, hogy pillanatnyilag az előválasztásnál járunk – miért olyan rettentően fontos a lelkész számára, hogy pont Dobrev legyen a befutó, ne pedig az a Karácsony Gergely, aki épp most tette őt díszpolgárrá? Vagy a szociálisan oly érzékeny, megtért jobbikos? Ők tán kisemmiznék?

Nem is olyan régen a DK politikusa még borzongva hívta fel az Európai Parlament figyelmét a papok fenyegető túlhatalmára, erre most egy lelkész politikai hűségesküjével igyekszik előnyhöz jutni a kampányfinisben. Akit az egyházi személyek bármiféle politikai megnyilvánulása zavar, az ne habozzon, most is emelje fel szavát – vagy hallgasson örökké.

 

Francesca Rivafinoli teljes írását itt olvashatják.