Tegnap Egerben járt a Vérbe fojtott szabadság vándorkiállítás, amelyet a Civil Összefogás Fórum az Őszödi beszéd kiszivárgásának 15. évfordulója alkalmából indított el.

Az ingyenesen látogatható kiállításon az érdeklődők egy korabeli dokumentumok, felvételek alapján összeállított tárlatot tekinthetnek meg, mely a 2006-os tüntetések kezdetének 15. évfordulója alkalmából állít emléket a közelmúlt e sötét és véres időszakának.

Az egri kiállításon a látogatók találkozhattak, Ifj Lomnici Zoltánnal, Hollik Istvánnal és Nyitrai Zsolttal, akik személyes tapasztalataikat is megosztották velük. Lomnici szerint:

„a magyar nemzet egy emberként elementáris felháborodással reagált a kiszivárgott beszédre. Mindez több volt puszta morális válságnál, az akkori kormányzás alkotmányos válságba került…  az Őszödi beszédnek napjainkban is van utóélete közpolitikai és közjogi értelemben is.”

Hollik Isván:

„2006. október 23-án ott voltam az Astorián, két méterre vágtattak el mellettem a lovasrendőrök. Soha nem felejtem el azt a napot! Ezért mentem el Egerbe, hogy megnézzem a vándorkiállítást, ami megrázó volt, visszahozta a régi emlékeket. Akinek nincs személyes élménye az akkori Gyurcsány-féle terrorról, annak a Vérbefojtott Szabadság című mozgó kiállítást mindenképpen látnia kell.”

Nyitrai Zsolt:

2006. október 23-án egy méltó és szép 50. évfordulóra, ünnepre készültünk majd jött a Gyurcsány Ferenc küldte rendőr attack. A Vérbe fojtott Szabadság című mozgó kiállítást látva felidéződtek a megrázó személyes élmények, a könnygáz maró csípése, a lovasrendőrök robogása, hiszen a FIDESZ-KDNP részéről ott voltam az ünnepség egyik fő szervezőjeként az Astorián. Aki átélte sose felejti el ezt a terrort. A mai napig, 15 évvel ezután is Gyurcsány Ferenc vezeti a baloldalt. Sosem szabad újra hatalomra engedni azt az embert, aki ilyen minősíthetetlen tettekre képes magyar állampolgárokkal szemben.
Akinek nincs személyes élménye arról mi történt a Gyurcsány-féle terror alatt, annak mindenképpen látnia kell ezt a vándorkiállítást.
Ne hagyjuk,hogy újra megtörténjen!🇭🇺
A kiállítás kamionja ma Tiszavasváriban a Polgármesteri hivatal előtti parkolóban áll a Városháza téren.  15:00-20:00 között látogatható.
Holnap Debrecenbe megy. A Hatvan utca 1 szám alá (Piac utca – Hatvan utca torkolata, Nagytemplom melletti üvegpiramis és Korzó étterem között), ahol 15:00-20:00 között lesz nyitva.
Pénteken és szombaton Nyíregyháza a kiállítás  helyszíne. Itt az Országzászló tér, Magyar Huszár emlékmű előtt találhatják meg olvasóink.  24-én pénteken 16:00 – 20:00 között; szeptember 25. szombaton 8:00 – 13:00 között látogatható.
Kiemelt kép: heol.hu