„Kulturális hegemónia nélkül – egy ideig – lehet kormányozni, de korszakot építeni nem. A kultúra teremti a korszakot, így a soft power valójában a legkeményebb politikai eszköznek számít.”

Történész-politológus, főszerkesztő, a XXI. Század Intézet igazgatója, aki azért tanult meg olaszul, hogy eredetiben olvashassa Gramscit. Békés Mártont sokféleképpen be lehet mutatni, ő az, akit az ellenfél is csak úgy tud gúnyolni, hogy közben elismerik, már-már bókolnak neki. Békés Márton a Kulturális hadviselés című könyvében tűpontosan elemzi a hazai politika kultúráért folytatott harcát, világossá téve a tétet, ami a társadalom tudatának áthangolása nélkül lehetetlen. A baloldal, erős politikai személyiségek híján, kénytelen értelmiségi szereplőire hagyatkozni, pár csatát meg is nyernek velük, de vajon mire elég ez? A közgondolkodás átformálása évtizedes feladat, a nyelv uralása nélkül a vereség garantált. Hol tart most a konzervatív oldal a háborúban, és vajon tanulhat-e valamit a baloldaltól? Van-e egyáltalán még nyelve a baloldalnak? A 888.hu új sorozatában az első vendég Békés Márton – akire figyelni kell.

A kulturális hegemónia „nagyon röviden azt jelenti, hogy a politikai többség mögött van-e kulturális többség? Ennek hiányában egy-egy választást még meg lehet nyerni és akkor egy bizonyos politikai logikát lehet érvényesíteni, de nem hosszú távon és főképpen nem maradandó módon. Míg, ha van kulturális többség, egy-egy választást akár el is lehet veszíteni… Persze, sokkal jobb, ha nem! (nevet) Emlékezzünk: hiába nyert a jobboldal kétszer is választást 1990-ben és 1998-ban, húsz éven keresztül a posztkommunizmus maradt meghatározó, amelyet egy liberális kulturális hegemónia szilárdított meg. Ha van kulturális hegemónia, akkor mint a cirkuszi légtornászok alatt, ott van a védőháló, ami nem más, mint a kultúra anyagi és szellemi intézményrendszere, amibe a törtnetmesélés, a narratívaszövés, a nyelvi készlet ugyanúgy beletartozik, mint az emberek képzelete vagy egymás közötti viselkedése és a mindennapi gesztusrendszerük.”

A teljes interjú ITT olvasható

Címlapkép: Fotó: 2022plusz